Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Nederlandse ploeg naar EK Jeugd in Turkije

Donderdag 29 juli gaat in het Turkse Ürgüp het EK Jeugd van start. Nederland wordt vertegenwoordigd door een achttal jeugdspelers: Bianca Muhren (t/m 18), Robert Ris en Martine Middelveld (t/m 16), Wouter Spoelman, Cyriel Pex en Chantal van Eijk (t/m 14) en Donna Schut en Floris Busscher (t/m 12).
Voor de deskundige coaching zullen Petra Schuurman en Yge Visser zorg dragen.

Ürgüp ligt centraal in Turkije, dus onze vaderlandse talenten zullen het de komende tien dagen op en naast het bord behoorlijk warm krijgen. Aan het toernooi doen in totaal bijna 700 spelers mee. Of Nederlandse spelers een gooi naar een topklassering kunnen doen, moet even afgewacht worden. Na zijn fraaie prestatie in Amsterdam zijn natuurlijk veel ogen op Wouter Spoelman gericht.

Op deze plek willen wij proberen regelmatig verslagen van onze delegatie uit Turkije te brengen. Of dat lukt, zal afhangen van de internetmogelijkheden ter plekke. Via de toernooisite zullen de verrichtingen van onze deelnemers in ieder geval goed te volgen zijn.


---

"Jeugduitzending" naar Amsterdam Chess Tournament succesvol

In het uitzendingenprogramma van de KNSB was dit jaar nieuw de deelname aan een toernooi in eigen land, het Amsterdam Chess Tournament. Namens de KNSB speelden mee: Pauline van Nies, Ali Bitalzadeh, Robin Swinkels en Matthew Tan. Als coach zorgde Yge Visser voor deskundige begeleiding.
Ietwat in de schaduw van de prachtige prestaties van twee andere Jong Oranje spelers, Erwin l'Ami en Wouter Spoelman, speelden deze vier talenten ook een prima toernooi.

Matthew Tan en Ali Bitalzadeh scoorden beiden 5 uit 9 en wonnen daarmee de nodige ratingpunten. Robin Swinkels bleef hierbij met 3,5 wat achter maar voor hem had er zeker meer in gezeten. Zo liet hij Jan Smeets ontsnappen naar remise.
In de B-groep deed Pauline van Nies het met 5,5 uit 9 tegen gemiddeld zeer sterke tegenstand eveneens uitstekend.
Tijdens het toernooi werd aan de Jong Oranje talenten gastvrij onderdak geboden bij de familie Tan. Hun deelname werd ook ondersteund door de organisatie, waarvoor onze hartelijke dank. Op de site van het toernooi zijn hun precieze prestaties te vinden. In de dagverslagen hieronder zijn de persoonlijke ervaringen van de deelnemers na te lezen.

Verslag 22 juli van Matthew
Verslag 19-21 juli van Robin, Ali, Matthew en Pauline Verslag zondag 18 juli van Ali en Pauline
Verslag 17 juli van Robin Swinkels

---

Verslag 9 juli
Verslag 8 juli
Verslag 7 juli
Verslag 6 juli
Verslag 5 juli
Verslag 4 juli
Verslag 3 juli

Scores Nederlanders, eindstand na 6 ronden:

pl r1 r2 r3 r4 r5 r6 totaal


1. Christov Kleijn 1 1 1 1 1 1 6

7. Bram ter Schegget 1 1 ½ 1 1 0 4,5

8. Nicky Law 1 1 ½ 0 1 1 4,5

12. Arthur Pijpers 1 1 1 0 1 0 4

14. Vincent Blom 1 0 1 1 0 1 4

15. Milan Mostertman 1 0 1 0 1 1 4

18. Maurice Swinkels 1 0 1 0 1 1 4

19. Jan-Pieter de Vries ½ 0 1 1 1 ½ 4

21. Siebren Elgersma 1 ½ ½ 1 ½ 0 3,5

23. Shannon Vlaar ½ 1 1 0 0 1 3,5

25. Eva Gorter 0 1 1 1 ½ 0 3,5

27. Justin Jacobse 1 1 0 1 0 ½ 3,5

28. Kristianne Tempelman 0 1 1 0 1 ½ 3,5

35. Yvonne Ferrier 0 1 0 1 1 0 3

41. Jorinde Elgersma 0 1 1 0 0 1 3


* Download hier de partijen van de Nederlanders

Op de toernooisite vindt u alle resultaten.

---

Jan Zwart overleden (86 jaar, Hellevoetssluis)

Afgelopen vrijdag, 2 juli 2004, is Jan Zwart geheel onverwacht op 86-jarige leeftijd overleden. Jan was erelid van s.v. De Pionier te Hellevoetsluis en jarenlang lid van de Nederlandse Schaakvereniging van Visueel Gehandicapten. Tevens was Jan van de partij toen schaakclub "Groenoord" te Schiedam het levenslicht zag. In de beginjaren van deze vereniging is hij een aantal malen kampioen geweest. Jan was een grote steunpilaar voor het jeugd- en schoolschaak in de Rotterdamse regio.

Jan Zwart (foto SV Pionier)
Naar hem is dan ook het jaarlijks terugkerend jeugdtoernooi vernoemd; "Het Jan Zwart Grand Prix Jeugdtoernooi".
De Rotterdamse Schaakbond wijdt een kort 'In Memoriam' aan deze schakende persoonlijkheid.

Op woensdag 7 juli 2004 begint om 13.00 uur een herdenkingsdienst voor Jan Zwart in de Petrakerk aan de Cornelis van Kleiburgstraat 4 in Hellevoetsluis, waarna de begrafenis zal plaatsvinden op de begraafplaats aan de Stoofweg te Hellevoetsluis-Nieuwenhoorn. Vanaf 12.30 uur is er in de kerk, voor een ieder, gelegenheid om afscheid te nemen van Jan. Na de begrafenis is er gelegenheid tot condoleren in "Uitvaartcentrum Kievit" eveneens aan de Stoofweg.

Wij wensen zijn familie veel sterkte toe bij het verwerken van dit verlies.

Namens het bestuur van s.v. "De Pionier".

Jan Vonk
Secretaris s.v. "De Pionier"

---

Ruud Janssen wint Nova College schaaktoernooi

Samen met de grootmeesters Merab Gagunashvili (Georgië) en Vladimir Epishin (Rusland) heeft internationaal meester Ruud Janssen het derde Nova College Schaaktoernooi van Haarlem gewonnen. Door zijn betere toernooiprestatierating (2715 Elo) ging de wisselbeker echter naar de drievoudig Nederlands jeugdkampioen. Janssen, Gagunashvili en Epishin eindigden op 5,5 uit 6. Aan het Nova College Schaaktoernooi deden 156 schakers mee. De organisatie lag in handen van schaakvereniging HWP Haarlem.
Kijkje bij de topborden
Ruud Janssen (25 jaar) begon het toernooi met vier overwinningen. Alleen in de vijfde ronde was de speler van SC Utrecht in verliesgevaar. Janssen moest met zwart tegen IM Yuri Solodovnichenko (Oekraine) een moeilijk eindspel van paard en dame verdedigen in opkomende tijdnood. Een gevaarlijke witte vrijpion kostte een paard, maar gelukkig voor Janssen had zijn tegenstander nog drie seconden over om de partij te beslissen. Zelf beschikte hij nog over zeven seconden, waardoor remise het logische gevolg was. In de laatste ronde won Janssen van grootmeester Normunds Miezis uit Letland die in het middenspel de kwaliteit moest inleveren na een paar weifelende zetten. Het eindspel van toren tegen paard met ieder drie pionnen bleek voor onze landgenoot geen enkel probleem.
Ook Merab Gagunashvili kan terugkijken op een geslaagd toernooi. Deze 19-jarige grootmeester uit Tblisi nam onlangs deel aan het wereldkampioenschap in Libië maar werd al snel uitgeschakeld. Dat gaf hem wel de gelegenheid naar het weekendtoernooi in Haarlem af te reizen op jacht naar geld en glorie. Alleen in de derde ronde haperde de machine even toen Sybolt Strating hem verrassend op remise hield. De Georgiër verpletterde in de vijfde ronde IGM Harmen Jonkman in 27 zetten, nadat de Beverwijker ten onrechte dameruil uit de weg was gegaan. In de laatste ronde won Gagunashvili opnieuw overtuigend, ditmaal van Solodovnichenko. Hij bestreed het Wolgagambiet van zijn tegenstander met de krachtige centrumdoorbraak die uitmondde in een mataanval.
rechts Ruud Janssen
Voor Lev Gutman waren aan het eind de druiven zuur. De grootmeester uit Duitsland ging als enige deelnemer de slotronde in met de maximale score van 5 uit 5, maar werd alsnog met zwart onder de voet gelopen door Vladimir Epishin. Deze Epishin arriveerde vrijdagvond met een vertraging van 45 minuten in de speelzaal voor de eerste partij, omdat hij diezelfde dag nog een partij moest spelen in het open toernooi van Marseille. Ook buiten het bord hebben beroepsschakers soms last van tijdnood. Beste jeugdspeler van het toernooi werd Matthew Tan van Zukertort Amstelveen met 4 uit 6. De overige jeugdprijzen waren voor Michiel Sijpkens (4) en Vincent Spoelstra (3,5).

hoofdarbiter Eric Roosendaal en winnaar Ruud Janssen Eindstand Nova College Schaaktoernooi, 2-4 juli in Haarlem
1-3: Ruud Janssen, Merab Gagunashvili en Vladimir Epishin 5,5 4-6: Vyacheslav Ikonnikov, Lev Gutman en Stefan Solonar 5 etc. Toernooisite van het derde Nova College Schaaktoernooi


---

Vladimir Epishin lijstaanvoerder in Haarlem

Met circa 150 deelnemers begint vrijdag om 19.30 uur het derde Nova College Schaaktoernooi. Van hen heeft de Rus Vladimir Epishin de hoogste Elo-rating, namelijk 2610. Epishin, die regelmatig in Nederlandse toernooien speelt, is een van de zes grootmeesters die het organisatiecomité van HWP heeft weten te strikken. De vijf andere titelhouders zijn Merab Gagunashvili (Georgië) Normunds Miezis (Letland) Vyacheslav Ikonnikov (Rusland), Lev Gutman (Duitsland) en Harmen Jonkman.
Jonkman woont in Beverwijk en speelt vrijwel elk jaar mee in Haarlem, ondanks zijn drukke wedstrijdschema dat hem over de gehele wereld voert. Naast de zes grootmeesters doen er ook nog zeven IM's mee aan het derde Nova College schaaktoernooi, waaronder de Nederlanders Ruud Janssen en Leon Pliester. Beiden hebben al diverse malen in Haarlem gespeeld. De sterkste dame is Marlies Bensdorp (Elo 2144). Zij staat op de 27e plaats van de plaatsingslijst.
In tegenstelling tot andere jaren valt het weekendtoernooi in Haarlem ditmaal samen met het Nederlands kampioenschap in Leeuwarden. De organisatie prijst zich dan ook gelukkig dat er ondanks deze concurrentie uit het hoge Noorden toch een sterk deelnemersveld aan de start verschijnt. Het toernooi duurt zes ronden. Zondag rond 18.30 uur is de prijsuitreiking.


---

Peng kampioene in Essent NK vrouwen

Zhaoqin Peng Zhaoqin Peng is donderdag voortijdig kampioene geworden in het Essent NK vrouwen. Doordat Arlette van Weersel spectaculair verloor van Petra Schuurman was voor de ex-Chinese de zege op Bianca Muhren al genoeg voor de titel, omdat ze de slotronde tegen Désiree Hamelink een reglementair punt krijgt.

Zie verder in de rondeverslagen:
Verslag ronde 10, 9 juli, Veel strijd, vredig einde Verslag ronde 9, 8 juli, Peng kampioene met vrije dag Verslag ronde 8, 7 juli, Vier paarden beteugeld Verslag ronde 7, 6 juli, Peng schudt concurrente af Verslag ronde 6, 5 juli, Van Weersel niet stuk te krijgen, WIM-norm Verslag ronde 5, 3 juli, Peng klampt aan
Verslag ronde 4, 2 juli, Peng komt met de schrik vrij Verslag ronde 3, 1 juli, Van Weersel pakt koppositie Verslag ronde 2, 30 juni, Taaiheid loont bij Van Weersel en Schuurman Verslag ronde 1, 29 juni, Eerste slag voor Lanchava en Schuurman
---

Van Wely opnieuw kampioen in Essent NK

Van Wely wint met zwart in slotronde van het Essent NK van Nijboer, terwijl Sokolov met wit verrassend niet verder is gekomen dan remise tegen hekkensluiter Visser.

Zie verder de rondeverslagen, uitslagen en veel meer op de toernooisite Essent NK:
Verslag ronde 9, 9 juli, Toch weer King Loek
Verslag ronde 8, 8 juli, Foutenfestijn duurt voort, Sokolov met fortuin naast Van Wely
Verslag ronde 7, 7 juli, Nek-aan-nekrace Sokolov en Van Wely duurt voort
Verslag ronde 6, 6 juli, Topper met fantastische climax Verslag ronde 5, 5 juli, Sokolov houdt hoog tempo vol Verslag ronde 4, 3 juli, Miraculeuze ontsnappingen Verslag ronde 3, 2 juli, Sokolov niet te stoppen Verslag ronde 2, 1 juli, Stellwagen op herhaling Verslag ronde 1, 30 juni, 'Routinier' Stellwagen verslaat debutant Visser

---