Ingezonden persbericht


STUDIO NMO, DONDERDAG 29 JULI 2004 TUSSEN 20.00 EN 21.00 OP 747AM

Nederland seculier?

De islam in Nederland seculariseert, concludeerde het SCP vorige week. Net als de meeste andere Nederlanders verliezen moslims hun betrokkenheid bij religieuze organisaties. Verminderde participatie gaat echter niet samen met een geringere identificatie; moskeebezoek maakt in Nederland plaats voor een meer persoonlijke en individuele beleving van de Islam.

Het onderzoeksrapport, gebaseerd op deelonderzoeken van 1998 tot 2002, biedt geen uitsluitsel over de oorzaken en motieven van deze veranderingen. Na 11 september is door de onderzoekers niets meer aan moslims zelf gevraagd. En daardoor is de conservatieve opleving van de afgelopen paar jaar onder vooral hoogopgeleide jongeren bijvoorbeeld niet verklaard.

Minister Verdonk ondertussen juichte alleen de conclusie toe dat de Islam seculier wordt, waarmee ze impliciet aangaf religie als een belemmering van de integratie te zien. Het rapport had echter als oorspronkelijke doel te onderzoeken of er in Nederland een voedingsbodem voor de radicale Islam is. Bedient het nu toch de politiek van onbedoeld advies?

In Studio NMO een debat over het geloof van (jonge) moslims in Nederland. Wat is er veranderd in hun spirituele beleving en hoe komt dat?

Gasten:
Karen Phalet, onderzoeker SCP
Ali Eddaoudi, geestelijk verzorger
Mirjam Sterk, Tweede-Kamerlid CDA



Ingezonden persbericht