Gemeente Dongeradeel



---

Tolhuispark: Nestkastjes voor meer vogelsoorten

Het hoofddoel van de vogelwacht is het bieden van een goede overlevingskans aan meer vogelsoorten in Dongeradeel. Om dit te realiseren moet er voldoende nestelgelegenheid en voedselaanbod zijn. Er zijn daarom 180 nestkastjes opgehangen. Omdat in Dokkum weinig oude bomen staan, zijn de nestkastjes een welkome aanvulling voor de holenbroeders. In het Tolhuispark hangen ongeveer 35 nestkastjes, waarin diverse vogelsoorten broeden, zoals mezen, roodstaarten, ringmussen, huismussen en soms boomkruipers.

Ype de Jong is voorzitter van de Vogelwacht en de man achter de nestkastjes in Dokkum. Met liefde besteedt hij diverse weken per jaar aan het ophangen, schoonmaken en repareren van nestkastjes, die hij eigenhandig maakt. Elke vogel heeft zo zijn eigen eisen aan een nestkastje. Voor de pimpelmees moet het vlieggat kleiner zijn dan voor de koolmees. De Jong controleert de nestkastjes en noteert de resultaten.

Van gemiddeld zeventig procent van de legsels vliegen de jongen uit. Ongeveer tien tot vijftien procent van de kastjes wordt vernield of is niet meer terug te vinden. In sommige jaren sterven veel jonge vogels door voedselgebrek. Oorzaken kunnen zijn: slechte weersomstandigheden, verstoring en gebruik van bestrijdingsmiddelen. Maar ondanks de uitval is het resultaat de moeite meer dan waard. Per jaar leveren de nestkastjes in Dokkum ruwweg 350 tot 500 jonge vogels op.