HBAG Bloemen


29-07-2004
Exporteurs Rusland

Op dit moment is er weinig concreets te melden over enige vooruitgang.

De PD werkt aan een antwoord op de laatste brief van acht paginas met heel veel vragen. Het heeft top-prioriteit bij de Plantenziektenkundige Dienst.

Ondanks de hoopvolle vooruitzichten geschetst door de Ministers van Buitenlandse zaken, komen er andere berichten van het Ministerie van Landbouw in Rusland.

Van PD zijde is vernomen dat de Russen in Nederland het proces zouden willen bekijken, maar daarvoor is nog geen datum aangegeven van Russische zijde. Van Russische zijde is ook aangegeven dat discussies na 9 augustus a.s. hervat zullen worden.

Ook hebben wij vernomen dat importen van bloemen en planten in Rusland uit of via andere landen dan Nederland nauwkeuriger bekeken zullen worden. Die landen zullen dan ook met een importstop worden geconfronteerd als er ongewenste insecten worden gevonden.

Vanuit HBAG zullen wij bij het Ministerie van Landbouw, inclusief de Plantenziektenkundige Dienst, en het Ministerie van Buitenlandse Zaken blijven aandringen op activiteiten om de importstop zo snel mogelijk op te heffen.

Op grond van de huidige berichten is er geen rede te veronderstellen dat opheffing op korte termijn het geval zal zijn.