Gemeente Den Helder

29-07-2004
Gemeente koopt voormalige zusterflat

Zoals u ongetwijfeld weet heeft de gemeente grootse plannen om de binnenstad nieuw leven in te blazen. Met het oog op die ontwikkeling kopen wij regelmatig nieuwe panden aan. We geven die locaties vervolgens een (nieuwe) bestemming die past in de visie op het nieuwe Stadshart. De zusterflat van het Geminiziekenhuis aan de Polderweg is zon pand. De gemeente is in de gelegenheid gesteld dit gebouw te kopen. Onlangs hebben burgemeester en wethouders besloten tot aankoop over te gaan.

Aankoop en gebruik
Op dit moment staat de flat grotendeels leeg. In de toekomst wil de gemeente het pand slopen en deze plek een andere bestemming te geven. Het kan nog wel een aantal jaren duren voordat het zover is. Tot die tijd gaat de gemeente het pand verhuren. Om verval van het gebouw te voorkomen en aan de wensen van diverse organisaties tegemoet te komen, moet er nog wat aan onderhoud van de buiten- en binnenkant worden gedaan. Zo moet bijvoorbeeld de gevel worden opgeknapt.

Belangstellenden
Het beheer van het pand komt in handen van Woningstichting Den Helder. Een aantal instellingen heeft belangstelling om een deel van het gebouw te huren. Dat zijn:

- de Arbodienst: die huurt al kantoorruimte in een deel van het gebouw (via het Geminiziekenhuis)
en wil dat voorlopig blijven doen.

- Stichting Kattapult: deze stichting is onlangs opgericht en verzorgt trainingen voor kinderwerkers,
die vervolgens via kerkelijk Nederland aan de slag gaan. Degenen die deze opleiding volgen
doen dat geheel voor eigen kosten en zetten zich hiervoor een jaar vrijwillig in. Stichting Kattapult wil kamers huren om deze vrijwilligers tijdens dat jaar onderdak te bieden. Het gaat om mannen en vrouwen in de leeftijd van 17 tot ongeveer 25 jaar.
- YMCA Nederland: wil een aantal kamers huren voor de centrale opvang van Antilliaanse jongeren
via het project Foyer/Bon Komienso.

- bureau Jeugdzorg: heeft aangegeven kantoorruimte te willen huren.

Daarnaast speelt het idee een deel van het pand te verhuren als lowbudget jongerenhotel. Hierbij moet u denken aan jongeren die bijvoorbeeld vanwege een studiereis op zoek zijn naar goedkope ruimte om een paar dagen te overnachten. In dat geval gaat het dus alleen om het verhuren van een slaapplaats (Short Stay Facility).

De verwachting is dat voor deze nieuwe, tijdelijke bestemming van de zusterflat het bestemmingsplan voor die plek moet wijzigen via een artikel 19-procedure, lid 2. Dit laat de gemeente nog nader onderzoeken.