Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Land en tuinbouw is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

29-07-2004

"Werkgevers praten niet over de kern van het probleem"

De CNV-leden bij de bedrijfsverzorgingsdiensten wijzen het cao-eindbod van de werkgevers af. De werkgevers hadden in hun eindbod weliswaar een aantal verslechteringsvoorstellen verzacht, maar dat is voor de CNV-leden niet voldoende.

De ongeveer 2.900 werknemers in de bedrijfsverzorging zijn volgens CNV-onderhandelaar Jaap Bosma de meest flexibele werknemers van alle agrarische caos. Ze vallen in waar dat nodig is: bij boeren, bij hoveniers, in de bouw, noem maar op.
Omdat de werknemers een heel variabel werkritme hebben, hanteert hun cao een zogenaamd jaaruren-model, waarin rekening wordt gehouden met te veel of te weinig gewerkte uren. Bosma: De werkgevers zijn helemaal gefixeerd op het goedkoper maken van dit model. Ze willen nóg meer flexibiliteit, tegen lagere kosten. Ze weigeren echter te praten over de kern van het probleem. Wat de sector namelijk nodig heeft, is een cultuuromslag. Zowel werkgevers als werknemers moeten meer worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid. Werknemers moeten zich soms wat minder vrijblijvend opstellen; soms zeggen ze in een bepaalde periode te makkelijk dat het even niet uitkomt. Daar draaien dan collegas voor op. Aan de andere kant moeten werkgevers minder star zijn en sneller een andere werknemer accepteren. De planning kan daarmee zoveel slimmer. Ik geef toe, het is een moeilijke discussie, maar daar is veel winst te halen.

Nu de werknemers het cao-bod hebben afgewezen, is een patstelling ontstaan. Bosma stuurt vandaag een brief naar de werkgevers, met daarin een dringend beroep om de kern van de problematiek aan te pakken. Op 9 september praten we weer verder. Ik hoop dat de werkgevers de discussie willen aangaan. En anders hebben we geen cao.

Nadere inlichtingen:

Jaap Bosma, vakgroepbestuurder CNV Land- en tuinbouw 023 - 5 684 670
Kees de Vos, CNV-persvoorlichter
030 - 6 348 348