Socialistische Partij

Peijs breekt regionaal openbaar vervoer af

'Dit is een minister van Verkeer en Vervoer, maar niet van Openbaar Vervoer,' zegt SP-kamerlid Kant als reactie op de bezuinigingsplannen van minister Peijs voor de regionale spoorlijnen. Kant: 'Dat honderdduizenden reizigers mogelijk niet meer, minder, of alleen voor een hogere prijs van het openbaar vervoer gebruik kunnen maken, is duidelijk niet haar zorg.'

De afgelopen jaren bediende de NS in ruil voor 63 miljoen euro een groot aantal onrendabele lijnen. De NS blijven hier echter verlies op maken en willen betere voorwaarden afdwingen. Het ministerie lijkt hun gehoor te geven door extra tariefsverhogingen en schrappen in de dienstregeling toe te staan. Dit terwijl de minister eerder nog aangaf toe te willen naar een goed regionaal OV-product. Kant: "Het treinvervoer in de landelijke gebieden zal door deze maatregelen steeds meer verdwijnen. Ook is het nog de vraag in hoeverre deze verbindingen door het overige openbare vervoer overgenomen worden."

Alleen indien provincies nu aangeven de spoorlijnen te willen exploiteren is er nog hoop voor het behoud van dit vervoer. Het is echter uiterst onzeker of de provincies hier voldoende financiën voor beschikbaar willen stellen. Van de regering hoeven ze in ieder geval niets te verwachten.


----