De Unie


Securicor - Gedragscodes en andere ongerechtigden

29 juli 2004 - Van diverse leden heeft De Unie vragen gekregen over een nieuwe gedragscode. Ondanks dat er bij indiensttreding vaak al is getekend voor een aantal gedragsregels zoals vastgelegd in Werken bij Securicor, wordt nu toch een nieuwe gedragscode voorgelegd. Soms wordt geëist dat er voor akkoord wordt getekend.

Advies Gedragscode: niet tekenen
De Unie heeft op een aantal onderdelen kritiek op deze gedragscode en heeft deze ook aan uw werkgever voorgelegd. Onze kritiekpunten zijn:
- Het te laat komen op een dienst zonder dringende noodzaak en zonder berichtgeving leidt in principe tot ontslag op staande voet. Wij snappen dat het van belang is dat de werknemer op tijd is, maar het kan niet zo zijn dat dit de eerste de beste keer tot ontslag op staande voet leidt. De mededeling dat de soep niet zo heet gegeten wordt als hij wordt opgediend maakt weer de weg vrij voor willekeur.
- Het boetebeding is niet redelijk. In een aantal situaties is een boete wel gerechtvaardigd, maar niet in alle genoemde gevallen en zeker niet een boete van 25.000,-
Uw werkgever heeft naar deze kritiekpunten gekeken, maar heeft ons meegedeeld de gedragscode te willen handhaven. Wij adviseren u de code niet voor akkoord te tekenen. Als er toch zware druk op u wordt uitgeoefend om te tekenen, doe dit dan alleen voor ontvangst.

WAO-hiaatverzekering: overtreding CAO
De Unie heeft geconstateerd dat in de individuele arbeidsovereenkomsten is opgenomen dat deelname aan de collectie WAO-hiaatverzekering verplicht is. Dit is nadrukkelijk in strijd met Art. VII.2.6. van de VPB-CAO waarin staat dat de deelname aan een dergelijke verzekering vrijwillig is (dus niet verplicht). Ook in dit geval hebben heeft De Unie dit aangekaart bij uw werkgever. Deze volstond met de reactie dat De Unie gelijk heeft, maar . toen werd het stil.

Als u eigenlijk niet mee wenst te doen met de collectieve verzekering omdat u zon verzekering niet nodig vindt of omdat u de premie te hoog vindt, meldt dan schriftelijk bij uw werkgever dat u niet mee wilt doen en dat u niet toestaat om nog langer premie af te schrijven. Bent u momenteel ziek en bestaat de mogelijkheid dat u in de WAO gaat komen, blijf dan vooral verzekerd.

Behalve bovengenoemde kwesties zijn er nog een aantal zaken waarbij uw werkgever zich niet aan afspraken houdt. Ook de opstelling van uw werkgever tijdens de onderhandelingen over een Sociaal Plan versterken de indruk dat deze directie nogal makkelijk met de rechten van werknemers en met het nakomen van afspraken omgaat.

Een sterke vakorganisatie is daarom noodzakelijk. Maak ook uw collega lid. Dat kan via www.unie.nl.

Peter Roos
bestuurder

donderdag, 29 juli 2004