De Unie


Falck - Nog geen sociaal plan

29 juli 2004 - Op maandagavond 12 juli jl. was er een principe-akkoord bereikt tussen de gezamenlijke vakbonden (De Unie, FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond) en Falck/Securicor over een Sociaal Plan.

Het Sociaal Plan is bedoeld om de sociale gevolgen op te vangen die voortvloeien uit:

- fusie en integratie Falck Nederland en Securicor Nederland;
- samenvoeging alarmcentrales van Falck en Securicor;
- verzelfstandiging Falck Security Services;
- inrichting gefuseerde Group 4 Securicor Nederland organisatie;
- reorganisatie Mobiele Surveillance van Falck Security BV;
- samenvoeging van Falck Value Services en GeldNet. De gevolgen treffen voornamelijk indirecte medewerkers, behalve bij de alarmcentrales waar ook directe medewerkers werkzaam zijn.

Vervolgens is er onenigheid ontstaan over de inhoud van de in het akkoord gemaakte afspraken. De Unie heeft uiteindelijk een ultimatum gesteld waarop de tekst van het Sociaal Plan beschikbaar moet zijn. Dit ultimatum is maandag 26 juli verlopen. De reactie die wij ontvingen was dat na de vakanties van de werkgeversdelegatie er een afspraak zou worden gemaakt voor een overleg. Omdat er niet langer gewacht kan worden (een aantal maatregelen in het kader van de fusie zijn al in gang gezet) en De Unie ook niet wil terugonderhandelen, is er kennelijk geen overeenstemming meer en is het principe-akkoord niet meer van kracht.

De Unie is ontstemd en teleurgesteld over de gang van zaken. Inmiddels is de Centrale Ondernemingsraad geïnformeerd en is ook uw werkgever formeel op de hoogte gesteld. De Unie hoopt dat er alsnog een Sociaal Plan komt, maar dan wel één op basis van de gemaakte afspraken.

Suat Koetloe
Peter Roos
Bestuurders

donderdag, 29 juli 2004