Politie Haaglanden

Politie Haaglanden haalt doelstellingen

Haaglanden 29-07-2004

Extra budget voor extra misdrijf verdachten

De eerste vier maanden van dit jaar heeft Politie Haaglanden op bijna alle fronten goed gepresteerd, zo blijkt uit de kwartaalrapportage die Politie Haaglanden onlangs presenteerde. In de periode januari tot april hield Politie Haaglanden ruim 40.000 mensen staande. Het aantal misdrijf zaken met een bekende dader dat het korps naar het OM kon sturen bedroeg ruim 6000. Als deze trend zich doorzet zal het korps de ambities voor 2004 halen.

Om meer zaken met een bekende dader naar het Openbaar Ministerie te kunnen sturen heeft Politie Haaglanden extra gelden vrijgemaakt. De wijkbureaus krijgen voor iedere voor misdrijf aangehouden verdachte boven de afgesproken norm, 500 euro aan extra budget. Dat budget kan worden gebruikt als aanvulling van het overwerkbudget of voor projectmatig werken. Bij de politie geldt in geval van overwerk in principe de regel, tijd voor tijd. Extra overwerkbudget betekent dus ook extra uren. Het extra budget wordt alleen toegekend bij processen-verbaal van misdrijven als diefstallen, inbraken in autos en woningen, mishandelingen en bedreigingen. De regeling geldt nadrukkelijk niet voor het schrijven van overtredingen, zoals te snel of door het rode licht rijden.

Pakkans vergroten

De aanpak richt zich op de zogeheten hotspots, veelplegers en jeugdcriminaliteit, maar ook op het bestrijden van criminaliteit als woninginbraken en winkeldiefstal.

Met het aanbrengen van meer verdachten bij het OM gaat de feitelijke pakkans omhoog. En dat heeft weer een preventieve werking. Immers, hoe hoger de pakkans, hoe groter de kans dat mensen besluiten niet tot criminele daden over te gaan. Daardoor daalt de criminaliteit en neemt de veiligheid toe.