Gemeente Tilburg

27-7-2004
Gemeente wil De Vorst aankopen voor behoud van theaterfunctie voor Tilburg

De Tilburgse Kunststichting (TKS) gold sinds haar oprichting als een van de grote spelers in het culturele veld in Tilburg. De stichting verzorgde een belangrijk deel van het culturele aanbod op het gebied van de podiumkunst en de beeldende kunst in Tilburg. Tot de activiteiten behoorden met name de exploitatie van theater 'de Vorst', het cursuscentrum voor beeldende kunst 'Duvelhok', de Kunstuitleen en het beheer en programmering van tentoonstellingsruimte 'FAXX gebouw'. TKS is in juni failliet verklaard. Dit faillissement heeft gevolgen voor het toekomstige culturele aanbod in de gemeente Tilburg.

Het college heeft een plan van aanpak vastgesteld voor het behoud van de culturele functies van het voormalige TKS. Primair punt hierbij is de bereidheid van de gemeente tot aankoop van De Vorst voor een aanvaardbare prijs. De gemeente gaat hierover in onderhandeling met de curator. Wethouder Backx: 'Wij willen graag een vernieuwingsslag maken. Daarvoor is geld gereserveerd en nemen we zo mogelijk ook een rol in de beschikbaarheid van huisvesting'.

Theater de Vorst
Dit theater vormt een belangrijke schakel in de culturele infrastructuur op het gebied van de podiumkunsten in Tilburg, als podium voor vernieuwend theater en een broedplaats voor jonge talentvolle kunstenaars. Doelstelling is dan ook om het gebouw van De Vorst te behouden voor de theaterfunctie. Zodra hierover meer duidelijkheid bestaat zullen organisaties in de gelegenheid worden gesteld om een offerte uit te brengen voor het theaterprogramma van theater de Vorst. Het streven is om het theateraanbod met ingang van januari 2005 weer in de lucht te hebben.

Cursusaanbod
Ten aanzien van de toekomstige opzet van de cursussen voor theater en beeldende kunst stelt de gemeente de voorwaarden dat deze moeten voldoen aan een behoefte in de stad, laagdrempelig en deels verspreid over de stad worden aangeboden.
De mogelijkheden om te komen tot een nieuwe cursusopzet worden nader onderzocht.

Tentoonstellingen
Uitgangspunt hiervoor is een vaste presentatielocatie met daarnaast tentoonstellingen op diverse locaties in de stad. De Tilburgse bevolking kan hierbij op ook onverwachte plekken in de eigen wijk kennis maken met beeldende kunst. Vooralsnog wordt gedacht aan 6 grote tentoonstellingen (waarvan één grote publiekstrekker) en 12 kleine tentoonstellingen per jaar, afgewisseld met presentaties, debatten en andere activiteiten. Een concrete locatie hiervoor is nog niet in beeld.

Kunstcollectie
Uitgangpunt is dat de gemeente de kunstuitleen in de toekomst niet meer met subsidies gaat ondersteunen. De gemeente wil wel graag bij de verdere uitwerking van de voorgenomen verkoop van de kunstcollectie worden betrokken, om te bezien of de kunstcollectie voor de stad behouden kan blijven.