Ingezonden persbericht


Oudste bewoonster Berenbos Rhenen overleden

Rhenen, 29 juli 2004 - Vanochtend werd in Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark Rhenen beer Nelly dood aangetroffen in haar hol. Nelly was voor haar komst naar Het Berenbos dansbeer in Bosnië. Precies elf jaar geleden kwam zij naar Het Berenbos. Ze is ruim 30 jaar oud geworden.

Het verdrietige nieuws kwam niet geheel onverwacht. Nelly bracht de laatste maanden al erg veel tijd door in haar hol. Gewoonlijk doen de Berenbosbewoners dit vrijwel alleen tijdens de winterrust. De medewerkers van Alertis, initiatiefnemer van Het Berenbos, betreuren het overlijden van beer Nelly, maar zijn wel blij dat ze haar de laatste tien jaar van haar leven een mooi bestaan hebben kunnen geven.

Nelly
Nelly werd in 1973 geboren in Bosnië en werd vele jaren misbruikt als dansende beer. Toen haar baas een andere beer kreeg, werd ze afgedankt en naar de dierentuin in Split gebracht. Gelukkig kreeg ze hier voor een korte tijd gezelschap van beer Mackenzie, die als dansbeer had opgetreden bij een restaurant in Vitez. Toen zijn baas vluchtte, bleef hij alleen achter. Engelse VN-militairen vonden hem. Met hulp van 'Libearty' werd Mackenzie bevrijd en werd ook hij naar de dierentuin in Split overgebracht. Omdat de dierentuin van Split maar een tijdelijke opvang kon bieden, zijn Nelly en Mackenzie samen op 29 juli 1993 naar Nederland gevlogen. De kleine, rustige Nelly heeft Mackenzie direct 'geadopteerd' als haar zoon en beschermde hem nog altijd, ook al was Mackenzie inmiddels veel groter dan zijzelf.

Het Berenbos
Het Berenbos biedt opvang voor mishandelde beren en is in 1993 opgezet op initiatief van Alertis - stichting voor beer- en natuurbescherming. De beren die naar Het Berenbos komen, hebben vaak een tragisch leven achter de rug en krijgen in Het Berenbos de kans om te herstellen en weer te genieten van het leven. Alertis ontwikkelde een methode van opvang en behandeling die misbruikte beren hun gezondheid en levenslust teruggeeft. De huidige Berenbosbewoners zijn afkomstig uit o.a. Turkije, Bosnië, Duitsland en Rusland. Deze beren zijn het levende bewijs van het succes van deze aanpak. Een aanpak die ook internationale erkenning geniet. Na het overlijden van Nelly leven er nog 9 beren in Het Berenbos. Alertis is momenteel bezig met vier nieuwe Berenbosbewoners: beer Dadon, een Russische theaterbeer, beer Elvis, een Servische beer met drie poten, en twee zogenoemde 'Roadside' (in een hok bij een discotheek of langs de weg) beren uit Georgië.

Alertis
Alertis, voorheen Stichting Berenbos Rhenen, zet zich in voor de bescherming van de beer en zijn leefgebied. De stichting doet dat door projecten op het gebied van natuurbescherming, welzijn, wetenschappelijk onderzoek en voorlichting en educatie. Het Berenbos in Rhenen is een van de bekendste projecten van Alertis.

**********
Einde persbericht