Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 27 juli 2004

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Trinovium Plaza (Liesbosch) (2004/3567)
Ravenswade Ontwikkeling BV heeft een visie neergelegd bij het college om het voormalige veilingterrein in de Liesbosch te gaan ontwikkelen als een meubel- en shoppingcentrum. Het college heeft de visie voor kennisgeving aangenomen. Voordat het college er verder uitspraak over doet, wil ze eerst het ruimtelijk onderzoek naar de mogelijkheden van het gebied afwachten. Daarvoor moet eerst het verkeersonderzoek worden afgerond. Dat wordt waarschijnlijk in het najaar in het college besproken.

Principeverzoek voor sportstudio aan Handelskade (2204/10220) De gemeente heeft een principeverzoek ontvangen ingediend waarin verzocht wordt om de benedenverdieping van het pad aan de Handelskade 48 te kunnen gebruiken als een sportstudio voor thai- en kickboksen. De benedenverdieping is volgens het geldende bestemmingsplan "Hoog Zandveld" bestemd voor woondoeleinden. Het college heeft in principe ingestemd om aan het verzoek medewerking te verlenen. Bij een concrete aanvraag zal de procedure voor een vrijstelling van het bestemmingsplan worden opgestart.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

College verklaard bezwaarschrift tegen bomenkap Zomertaling (grotendeels) ongegrond (2004/5708)
Het college heeft op grond van de onderstaande punten het bezwaar tegen de bomenkap op het perceel Zomertaling gegrond verklaard voor zover het betrekking heeft op de zilverlinde en voor het overige ongegrond, omdat de betreffende bomen niet voorkomen in het Bomenbeleidsplan.


* Het betreft illegaal geplante bomen of spontaan opgekomen zaaigoed.
* De bomen belemmeren de groei van de beplanting onder de bomen, waarvan het de bedoeling is dat deze 4-5 meter hoog wordt.
* Op grond van de Bomenverordening dient een kapvergunning te worden aangevraagd voor de kap van iedere boom met een dwarsdoorsnede van de stam van minimaal 10cm op de hoogte van 1,3 meter.
* De bomen reduceren niet het geluid van de trams maar de beleving van het geluid wordt hierdoor als minder storend ervaren. Vooral de lindeboom vermindert het zicht op de trams, de bovenleiding en de huizen aan de overkant van de trambaan.

Ontwerpvergunning voor De Jong Bindproducties b.v. (2004/7486)` Het college heeft ingestemd met de ontwerpvergunning voor De Jong Bindproducties b.v. Deze vergunning is nodig omdat er in het bedrijf een uitbreiding van het machinepark heeft plaatsgevonden. In de vergunning staan voorschriften vermeld die het milieu beschermen. De ontwerpvergunning ligt van 28 juli tot en met 24 augustus 2004 ter inzage in de Stadswinkel van de gemeente Nieuwegein. Na deze periode wordt besloten of de vergunning definitief wordt. De gemeente plaatst een openbare bekendmaking in de Molenkruier van 28 juli 2004. In deze bekendmaking staat vermeld hoe belanghebbenden bedenkingen kunnen indienen tegen de ontwerpmilieuvergunning.

Controle Besluit risico's zware ongevallen bij SAB Profiel bv. (2004/9754) De VROM-Inspectie doet onderzoek naar de wijze waarop gemeenten en bedrijven uitvoering geven aan de wettelijke verplichtingen op basis van het Besluit risico's en zware ongevallen (Brzo). In Nieuwegein is een bedrijf aanwezig dat valt onder het Brzo, namelijk SAB Profiel BV aan de Celsiusbaan 3. Als bevoegd gezag inzake de Wet Milieubeheerde heeft de gemeente de taak toe te zien op de implementatie en uitvoering van de wettelijke verplichtingen, die vanuit het Brzo gesteld worden aan het bedrijf. De gemeente heeft hiertoe een aantal actiepunten uitgevoerd. Het college informeert de VROM-Inspectie hierover in een brief.

Aanvraag subsidies restauraties rijksmonumenten (2204/10219) Elk jaar moet de gemeente voor 1 oktober de prioriteitsvolgorde van de te subsidiëren restauraties aan rijksmonumenten in Nieuwegein indienen bij gedeputeerde staten van de provincie. Het college stelt de gemeenteraad voor de volgende prioriteitsvolgorde voor periode van 2005-2010 voor het jaar 2005 vast te stellen:


* Dorpskerk, Juphaas

* Nicolaaskerk, Jutphaas

* Oude Sluis, Vreeswijk

* Wipwatermolen Oudegein

* Orgel Nicolaaskerk, Jutphaas

* Utrechtsestraatweg 11

* Barabarakerk, Vreeswijk

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Bezwaren tegen bouwvergunning schuur Rechthuisdrift ongegrond verklaard (2004/7363)
Het college heeft besloten het bezwaar tegen het verlenen van een bouwvergunning voor een schuur aan de Rechthuisdrift ongegrond te verklaren. Omdat de verleende vergunning voldoet aan alle vereisten die worden gesteld in de Woningwet en omdat er in de vergunning als extra voorwaarde is opgenomen dat het bouwwerk alleen in gebruik mag worden genomen voor het vergunde gebruik, heeft het college besloten de verleende vergunning te handhaven.

Geen bouwvergunning voor ponystal Hofweide (2004/9375) Naast het perceel Hofweide 4 is op gemeentegrond een ponystal gebouwd zonder bouwvergunning en vrijstelling. De vrijstelling was nodig omdat in het bestemmingsplan Batau-Noord de grond waarop deze ponystal staat de bestemming 'Groenvoorziening' heeft. Het is voor de overtreder niet mogelijk alsnog een bouwvergunning aan te vragen om de ponystal te legaliseren omdat het college reeds besloten heeft geen medewerking te verlenen aan een vrijstellingsprocedure en dus ook een aanvraag voor een bouwvergunning zal weigeren. Tevens heeft het college besloten een handhavingstraject te starten om de clandestiene ponystal te verwijderen.

Parkeerverbod op Rijtuigdrift, Karosdrift en Koetsdrift (2004/10170) Naar aanleiding van het burgerinitiatief van bewonerscommissie " Het Karrespoor I" en de Vereniging van huiseigenaren "Het Karrespoor II" heeft het college besloten een parkeerverbod op de Rijtuigdrift, de Karosdrift en de Koetsdrift in te stellen. Dit om een veilige doorstroming van de straat en een goede bereikbaarheid van alle woningen in de buurt te garanderen. Omwonenden zijn hierover per brief geïnformeerd.

College stelt GO nieuwe regeling vergoeding reiskosten woon-werkverkeer voor (2004/10166)
Door de wijziging in de belastingwetgeving met betrekking tot het woon- werkverkeer, diende de regeling voor vergoeding van reiskosten voor woon-werkverkeer (uit 2003) te vervallen. Het college heeft nu een nieuwe regeling vastgesteld en legt deze voor aan het Georganiseerd Overleg. De Ondernemingsraad krijgt de regeling ter kennisname.

Nieuwe financiële tegenvaller voor gemeente (2004/8655) Het Rijk kondigt in de juni-circulaire van het gemeentefonds opnieuw verlagingen aan van de algemene uitkering uit het gemeentefonds. Dit levert voor de gemeente Nieuwegein voor 2004 een nadeel op van ¤ 910.000,-. Dit bedrag zal worden betrokken bij de voorjaarsnota. Voor 2005 wordt een aantal grote aanpassingen aangekondigd. De uitkering wordt verlaagd omdat gemeentelijke taken op het gebied van onder meer onderwijshuisvesting en indicatiestelling vervallen. Verdere bezuinigingen in de rijksbegroting leiden tot een verlaging van de algemene uitkering. Het nadeel van ¤ 334.577,- dat per saldo resteert, zal worden verwerkt in de ontwerp-begroting voor 2005.

College wijzigt procedure aanschaf beeldschermbril (2004/10168) Het college heeft besloten de procedure met betrekking tot het aanschaffen van een beeldschermbril voor medewerkers van de gemeente, aan te passen aan de werkwijze van de nieuwe bedrijfsarts. Ook wordt één leverancier-opticien
-de firma Vermaas -aangewezen om de beeldschermbrillen te verstrekken. Dit in verband met een soepele procedure en een goede kostenbeheersing. Het college vraagt de Ondernemingsraad om instemming met deze wijziging.

Vaststelling bouw- en sloopvergunningen (2004/10218) Het college heeft een lijst met de te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, vijf raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W-Belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan in deze B&W-Belicht waarschijnlijk enkele samenvattingen van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee wordt voorkomen dat direct betrokkenen via de pers worden geïnformeerd over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Invoerdatum 29-7-2004