Socialistische Partij

Tomaat 2004

Ontduiken leerplicht verontrustend

29-07-2004 * Eigen cijfers van OCW tonen aan dat het aantal thuiszittende leerplichtigen is gestegen in vijf jaar met bijna 40 procent. SP-Kamerlid Agnes Kant maakt zich zorgen over die stijging en vraagt de minister om uitleg en maatregelen. "Het is ongelooflijk dat er in 2002 bijna zevenduizend leerplichtige leerlingen niet op school zaten." Na eerdere vragen over berichten over "zoekgeraakte leerlingen" in Amsterdam, heeft de SP opnieuw aan de bel getrokken.

"Veertig procent stijging in vijf jaar is verontrustend, maar het verbaast mij helemaal dat er vanaf 2003 geen gegevens meer zijn over het aantal `ontduikers van de leerplicht'. Ik wil namelijk ook graag weten hoe het er nu voor staat en of de minister al effectievere maatregelen heeft genomen," aldus Kant.

Bij het verzuim door leerplichtige jongeren gaat het vooral om zestien- en zeventienjarigen die na hun VMBO niet meer door willen leren en gaan werken. Onder allochtone leerlingen komt `absoluut verzuim', oftewel niet ingeschreven staan, vaker voor dan bij autochtone leerlingen.

Agnes Kant: "Het ministerie geeft aan dat de toename ook te maken heeft met een betere registratie van verzuimende scholieren. Registreren is goed, maar als het bekend is moet vervolgens ook het probleem effectief worden aangepakt. Volgens de Landelijke vereniging van leerplichtambtenaren besteden gemeenten steeds meer aandacht aan de handhaving van de leerplichtwet. Maar er moet vooral ook gekeken worden naar de redenen waarom jongeren geen onderwijs meer willen volgen, en hoe we die groep er juist bij kunnen houden." * Zie ook nieuwsbericht 21 juni 2004:
SP wil opheldering over zoekgeraakte leerlingen