Ingezonden persbericht


***************

* PERSBERICHT *
***************

Alarm op gsm

Overheid investeert in alarmsysteem op mobiele telefoons

Het kabinet wil een uniek, mobiel alarmsysteem opzetten. Dat systeem moet nog dit jaar in werking treden, zo meldt Elsevier deze week. Vanaf dat moment kan de overheid met een druk op de knop een alarmbericht versturen aan alle in Nederland aanwezige mobiele telefoons.

Het landelijke alarmsysteem zal vallen onder het nieuw op te richten Expertisecentrum voor Risico- en Crisiscommunicatie. Het ministerie van Economische Zaken bepaalt half augustus welk bedrijf het systeem mag gaan bouwen. LogicaCMG, Backstream en Golden Bytes hebben op de aanbesteding ingeschreven.

De overheid investeert twee miljoen euro in het alarmsysteem, zo meldt Elsevier. Hoewel de alarmering van burgers via sms-berichten kan plaatshebben, heeft de overheid vooral oren naar een nieuwe mobiele technologie, cell broadcast genaamd. 'Cell broadcast is een gouden systeem,' zegt Frank van Beers van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Cell broadcast maakt het mogelijk berichten uit te zenden via gsm-antennes, vergelijkbaar met het uitzenden van programma's op radio en televisie. Dit systeem kost 16 miljoen euro om op te zetten en twee jaar in de lucht te houden.

De overheid heeft de intentie het alarmsysteem voor meer dan alleen alarmberichten te gebruiken. De nieuwe Telecomwet verbiedt spam, ongevraagde reclameboodschappen via e-mail of sms. Alle mededelingen van Postbus 51 zijn echter geen spam, zo staat in de wet. Het ministerie van Binnenlandse Zaken mag burgers bijvoorbeeld per mobiel oproepen te gaan stemmen.