Gemeente Dordrecht


---

Oude paardenschedel tentoongesteld in het stadskantoor

Vincent Brinkhof
Waar tegenwoordig paarden vrijwel alleen nog maar voor recreatie dienen, hadden paarden in de Middeleeuwen een heel belangrijke rol. Dat geldt ook voor het paard van de schedel die in 1997 op het Statenplein is gevonden. Deze schedel dateert uit de 14e, 15e of 16e eeuw. Aan haar tanden is te zien dat het paard, waarschijnlijk een merrie, minstens 17 jaar oud is geworden. De schedel is deze week het `Kunststukje van de week'.

In de Middeleeuwen waren paarden heel belangrijk. Ze vervoerden ridders in zware harnassen tijdens serieuze gevechten en toernooien. Het bezitten van een mooi en goed paard was lange tijd een voorrecht voor de rijken en dan meestal mannen. In de loop van de tijd werden paarden ingezet voor de landbouw en bosbouw. Daarnaast trokken de paarden postkoetsen, trekschuiten en paardentrams. Ook werden ze gebruikt in de industrie.

Het Dordts Archeologisch Centrum verrast iedere maand een groot publiek met een andere, bijzondere archeologische vondst: het `Kunststukje van de week'. Dit kunststukje is te vinden in de hal voor de Stadswinkel, Spuiboulevard 300. De openingstijden van het Stadskantoor zijn maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 17.30 uur, en donderdagavond van 18.00 uur tot 19.30 uur.

GeĂŻnteresseerden kunnen meer informatie over het `Kunststukje van de week' en andere archeologische vondsten vinden op www.dordrecht.nl/archeologie.