Gemeente Eindhoven

Persbericht: 29 juli 2004

Evaluatie woonruimteverhuur 2003: kiezen voor de klant

Meer keuzevrijheid voor woningzoekenden

Gemeente, woningcorporatie en huurders hebben de nieuwe afspraken rond woonruimteverhuur geëvalueerd. Hieruit blijkt dat de nieuwe afspraken meer keuzevrijheid bieden aan woningzoekenden, alhoewel niet iedereen deze keuzevrijheid ook als zodanig ervaart.

Verder blijken met name ouderen zich slecht te kunnen oriënteren op de woningmarkt. De woningcorporaties gaan de toegankelijkheid van de verschillende systemen daarom verbeteren.

Nieuwe afspraken
Sinds 1 januari 2003 zijn er nieuwe regels voor het verkrijgen van een huurwoning van kracht. Het systeem is niet meer voor de hele gemeente hetzelfde, maar verschilt per corporatie.

Doel van de nieuwe afspraken was om keuzevrijheid van woningzoekenden te vergroten, segregatie te verminderen en de leefbaarheid in de buurten te vergroten. Dit mocht niet ten koste gaan van urgenten of aandachtsgroepen. Volgens afspraak is het nieuwe systeem na een jaar geëvalueerd door gemeente, huurderkoepel en woningcorporaties.

Conclusies uit de evaluatie
Woningzoekenden maken gebruik van de toegenomen keuzemogelijkheden: de keuze tussen verhuurders en de keuze binnen het aanbod van verhuurders. Door het loslaten van criteria, zoals inkomen en huishoudengrootte, komen woningzoekenden voor alle woningen in aanmerking. Uit een enquête onder woningzoekenden blijkt dat slechts een deel van de woningzoekenden (36%) de toegenomen keuze ook daadwerkelijk ervaart. Een bijna even groot deel (35%) ervaart niet dat de keuzevrijheid is toegenomen.

Doordat inkomen en huishoudengrootte niet bepalend zijn voor de toewijzing van een woning helpen de nieuwe afspraken bij het tegengaan van segregatie. Huishoudens met lagere inkomens reageren ook op duurdere woningen terwijl huishoudens met hogere inkomens ook reageren op goedkopere woningen. Verder komen alleenstaanden en met name jongeren vaker in aanmerking voor een woning.

Met de nieuwe afspraken blijken huishoudens met lagere inkomens net zo goed te slagen in het vinden van een huurwoning als voorheen ten opzichte van hogere inkomens. De evaluatie toont aan dat er geen grote groepen huurders worden buitengesloten door de aanwezigheid van financiële drempels zoals inschrijfgeld.

Niettemin blijkt uit de enquête verder dat ruim een kwart van de woningzoekenden ervaart zich slecht tot zeer slecht te kunnen oriënteren op de huurwoningmarkt. Met name voor ouderen lijkt het te vroeg om de informatievoorziening eenzijdig via internet te laten plaatsvinden. De corporaties hebben toegezegd dat zij de toegankelijkheid van het systeem gaan verbeteren, met speciale aandacht voor senioren.

© 2004 Gemeente Eindhoven