Keuringsdienst van waren


VWA onderzoekt vrijkomen schadelijke stoffen scoubidou-touwtjes

Jul 29 2004

Scoubidou-touwtjes zijn bij normaal gebruik (met handen figuren knopen) niet gevaarlijk. In de plastic touwtjes zijn bepaalde weekmakers (ftalaten) gebruikt om de touwtjes slap te houden. Deze weekmakers komen mogelijk in geringe hoeveelheden vrij als de touwtjes in de mond worden genomen. Wanneer kinderen gewoon met de touwtjes spelen, is er geen gevaar voor de gezondheid. De VWA onderzoekt welke hoeveelheid weekmakers vrijkomt als langere tijd op de touwtjes wordt gesabbeld. Dit is een langdurig onderzoek. De resultaten van dit onderzoek zullen pas over enkele weken bekend zijn.

Spelen mag, lang in de mond stoppen liever niet

Uw kind kan geen schadelijke hoeveelheid via de handen binnenkrijgen. Pas als het kind lang op de touwtjes sabbelt of deze als rietje gebruikt, is er een kans dat schadelijke hoeveelheden vrijkomen. Bij een kleine hoeveelheid is er nog steeds geen sprake van gevaar voor de gezondheid. De VWA onderzoekt nu hoe snel de stoffen vrijkomen en in welke hoeveelheid. Uit voorzorg is het verstandig om de touwtjes alleen te gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn: met de handen knutselen.

Wat zijn weekmakers?

Weekmakers zijn stoffen die ervoor zorgen dat plastic zacht en buigbaar wordt. Er zijn meerdere soorten weekmakers, waaronder ftalaten. Van een aantal ftalaten is bekend dat ze de hormoonhuishouding kunnen beïnvloeden. Die schade kan alleen veroorzaakt worden als iemand de stoffen in grotere hoeveelheden binnenkrijgt. Baby's en peuters zijn extra gevoelig voor deze stof.

Wat onderzoekt de VWA?

De VWA heeft inmiddels geconstateerd dat de scoubidou-touwtjes inderdaad ftalaten bevatten. De volgende stap is dat we nagaan wat de hoeveelheid ftalaten in de scoubidoutouwtjes is. Daarnaast onderzoeken we hoeveel van de stof vrijkomt als iemand op het touwtje sabbelt of kauwt. Dit onderzoek kost enige tijd, de resultaten zijn over enkele weken bekend.

Ftalaten en de wet

Ftalaten zijn volgens de Warenwet toegelaten in speelgoed dat bestemd is voor kinderen ouder dan 3 jaar. In speelgoed dat bestemd is voor kinderen jonger dan 3 jaar en dat gemaakt is om op te sabbelen, mogen geen ftalaten worden toegepast .

(Tekst van de wet: richtlijn 1999/815/EG).

Warenklachtenlijn

Heeft u vragen, klachten of twijfels over de veiligheid van consumentenproducten of signaleert u iets dat de voedselveiligheid in gevaar kan brengen? Dan kunt u 7 dagen per week en 24 uur per dag de Warenklachtenlijn van de VWA bereiken op het gratis telefoonnummer 0800 0488 of via deze website.