Politie Drenthe

Hel of gordel ?

Assen 29-07-2004

Helm of gordel ?

Rijden op een "trike" of een "quad" Zijn het motoren of bromfietsen. Moet je nou verplicht een helm dragen of is dat niet nodig. Of moet je misschien wel verplicht een autogordel dragen als je zo'n drie- of vierwielig vehikel bestuurt ?

De helm is verplicht voor bestuurders en passagiers van een

Motorfiets

Bromfiets
Trike 50
cc
Quad 50
cc
Driewielige motorvoertuigen, inclusief de vierwielige quad met een cilinderinhoud van meer dan 50 cc. (ten hoogste 15 kW en een maximum leeg gewicht van 400 KG of 550 KG als het voertuig wordt gebruikt in het goederenvervoer).

Een helm is niet verplicht voor het rijden met een

Snorfiets

Brombakfiets
Motor of bromfiets met veiligheidscel en gordels (BMW-C1) Brommobiel met gesloten carrosserie
Brommobiel zonder gesloten carrosserie met autogordels en bevestigingspunten ( de bromfietsquad of trike van max. 50 cc) Driewielig motorvoertuig (dus ook quads boven de 50 cc) met autogordels en bevestigingspunten.
Gehandicaptenvoertuig.

De helm is in bovengenoemde gevallen dus niet verplicht maar als er bevestigingspunten voor gordels gemonteerd zijn moet de bestuurder de gordel
dragen.

De grote
trike
Bestuurders van een grote trike met voor een motorfietswiel en achter b.v. een VW motor moeten een helm dragen , tenzij er op de trike autogordels gemonteerd zijn. Als je dus op een dergelijke voertuig wordt aangetroffen zonder helm en je draagt ook de gordel niet dan word je bekeurd voor het niet dragen van de autogordel.

Helm altijd veilig

Hoe je het ook bekijkt en wat je er ook van vindt; de kans op ernstig letsel is natuurlijk vele malen kleiner als je, ook als je een trike of quad bestuurt, gewoon een helm draagt.

Bron: Jan
Olde
Regiopolitie Drenthe.

Politie flitst op
A28
Controleurs van verkeershandhaving "Boetegeld = Sneu Geld" hebben de afgelopen week bij twee snelheidscontroles op de A28 zo'n 2500 automobilisten geflitst op een totaal van bijna 16.000 auto's. Ongeveer 16 procent reed dus snelller dan 127 kilometer per uur. Er werd een hoogste snelheid gemeten van 182 kilometer per uur.

De controles zijn gehouden bij Beilen en Ubbena.

Controles komende week

Voor de komende week staan bij verkeershandhaving "Boetegeld = Sneu Geld" onder meer de volgende controles gepland:

Vrijdag 30 juli wordt er in Assen gecontroleerd op de draagplicht van de
autogordel.
Zaterdag 31 juli staat de radarauto op Maria in Campislaan, de Groningerstraat en de Thorbeckelaan in Assen. Zondag 1 augustus is er een radar snelheidscontrole op de N862 bij
Emmen.
Maandag 2 augustus wordt er op snelheid gecontroleerd op het Noorderdiep, het Zuiderdiep en het Dwarsdiep in Nieuw Buinen. Dinsdag 3 augustus staat de radarauto op de Rolderhoofdweg, de Overcingellaan en de Nobellaan in Assen. Woensdag 4 augustus is er een snelheidscontrole op de Verlengde Vaart, de Dordsedijk en de Brugstraat in
Klazienaveen. Donderdag 5 augustus wordt er op snelheid gecontroleerd op de A28 tussen De Punt en Hoogeveen.

Boetegeld = Sneu
Geld
Voorkom dat u moet betalen

Analyses en ongevalscijfers vindt u op www.rws-avv.nl

Op www.verkeershandhaving.nl alles over handhaving van de verkeersregels.