Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

29 juli 2004

Minister Dekker tekent samenwerkingsovereenkomst met Zuid-Afrika

De Zuid-Afrikaanse minister voor wonen, Sisulu, en minister Dekker (VROM) hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend op het gebied van sociale huisvesting en stedelijke ontwikkeling. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Aedes vereniging van woningcorporaties zijn partners bij deze overeenkomst. De overeenkomst heeft een looptijd van vijf jaar.

De samenwerking tussen beide ministeries richt zich vooral op de ontwikkeling van een sociaal woonbeleid, de uitwerking van een sociale woonwet en de ontwikkeling van volkshuisvestingsplannen van gemeenten. De partijen zullen de samenwerking vormgeven door onder meer kennis en ervaringen uit te wisselen over beleid en regelgeving. Twee Nederlanders zullen fulltime in Zuid-Afrika gestationeerd zijn, om te assisteren bij trainingsprogramma's en het ontwikkelen van beleid. Ook zullen uitwisselingsprogramma's, gezamenlijke conferenties en workshops worden georganiseerd. Nieuw is verder de vorming van een speciale 'oversight committee' die de verplichtingen van de verschillende partijen op grond van deze overeenkomst zal coördineren. Daarbij moet gedacht worden aan werkzaamheden van gemeenten en woningcorporaties in Nederland en Zuid-Afrika.

Al enige jaren werken VROM en het Zuid-Afrikaanse departement voor wonen samen. Deze overeenkomst is een vervolg op de overeenkomst (Memorandum of Understanding) die in 1997 tussen beide partijen is gesloten.

Meer info:

Download de samenwerkingsovereenkomst (pdf, 230 KB)

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=18246 )