Gemeente Laarbeek



* Eerste spade in de grond voor drukriolering in het buitengebied
*

*

*

Eerste spade in de grond voor drukriolering in het buitengebied Wethouder mevrouw T. Willemse-de Vries heeft afgelopen maandag het startsein gegeven voor de aanleg van drukriolering in het buitengebied. Symbolisch ging `de eerste spade in de grond' door de deksel op de put te laten zakken, onder toeziend oog van de aanwezigen.

Vanaf 1 januari 2005 is het ingevolge de Wet milieubeheer niet meer toegestaan ongezuiverd afvalwater te lozen op de bodem of in het oppervlaktewater. Om uitvoering te geven aan deze wet heeft de gemeenteraad van Laarbeek in oktober 2003 besloten tot de aanleg van drukriolering in het buitengebied van Laarbeek. Tot nu toe waren er in Laarbeek nog ongeveer 155 panden niet op de riolering aangesloten. Het betreft niet alleen permanent bewoonde panden maar bijvoorbeeld ook vakantiewoningen, solitaire melkstallen, kortom alle panden die een wateraansluiting hebben.

Kosten
Voor de betrokkenen is er een algemene informatiebijeenkomst gehouden. Het buitengebied is ingedeeld in clusters. In elke cluster zijn of worden ook nog bijeenkomsten gehouden. Daarna worden er persoonlijke afspraken gemaakt. De gemeenteraad heeft een krediet van EUR
1.890.00.00 beschikbaar gesteld voor het realiseren van het project. De provincie, maar met name ook het Waterschap Aa en Maas hebben subsidies verleend. Van de eigenaren wordt een eigen bijdrage van EUR 3.200.00 gevraagd. Doen de betrokkenen in de eerste fase niet mee, dan komt de aanleg op een later tijdstip geheel voor eigen rekening.

Uitvoering project uitbesteed
Na uitgebreid overleg met de gemeente Laarbeek heeft de firma Kanters uit Boerdonk in samenwerking met het ZLTO, en PION (Milieucorporatie de Peel) de uitvoering van het gehele project op zich genomen. Zij maken voor elke individuele aansluiting afspraken, waarbij de mogelijkheid van zelfwerkzaamheid wordt bekeken. Hierdoor kunnen de eigenaren wat terugverdienen. Per 1 januari 2005 moet het hele project zijn afgerond.