VVD



Nieuws

29 jul 2004 - Vragen aangaande de Turkse
gemeenschap op Cyprus

Schriftelijk vragen van het lid Van Baalen (VVD) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de initiatieven van de Europese Unie om de betrekkingen met de Turkse gemeenschap op Cyprus te versterken

1. Is het juist dat de heer Talad, die binnen het door Turkije bezette Noorden van Cyprus de functie van hoofd van de lokale administratie als "zogenaamde premier van de zogenaamde Turkse Republiek Noord-Cyprus" uitoefent, Den Haag heeft bezocht?

2. Indien het bovengestelde juist is, wanneer en op welke titel heeft de heer Talad een bezoek aan Nederland gebracht en door welke Nederlandse regeringsfunctionarissen is hij met welk doel ontvangen? Wat zijn de politieke consequenties die op basis van deze gesprekken kunnen worden getrokken? Opereerden de Nederlandse regeringsfunctionarissen mede in hun functie als voorzitter van de Europese Unie?

3. Hoe verhoudt het bezoek van de heer Talad zich met het Nederlandse "Eén-Cyprus-beleid", waarbij de Republiek Cyprus de enige legitieme vertegenwoordiger is van geheel Cyprus?

4. Is het juist dat de Europese Unie, onder Nederlands Voorzitterschap, directe betrekkingen met de locale autoriteiten in het bezette Noorden aangaat om het zogenaamde isolement van Noord-Cyprus te doorbreken, zoals directe luchtvaartverbindingen?

5. Hoe verhouden zulke directe betrekkingen met Noordelijke autoriteiten buiten de Republiek Cyprus om zich met het "Eén-Cyprus-beleid" van Nederland en de Europese Unie?

6. Is het juist dat Turkije haar bezettingsmacht op Noord-Cyprus onlangs heeft uitgebreid en zo ja wat is hierop de reactie geweest van het Nederlandse EU-voorzitterschap? (1)

7. Welke initiatieven heeft de regering van de Republiek Cyprus na het referendum over het Annan-plan genomen om de verhoudingen tussen Noord en Zuid te verbeteren en op welke wijze hebben Nederland en de EU op deze initiatieven gereageerd?

8. Welke initiatieven zal het Nederlandse EU-voorzitterschap nemen om tot de hereniging van Cyprus te komen, waarbij de rechten van terugkeer van vluchtelingen en de teruggave van geconfisqueerde eigendommen gegarandeerd worden als onderdeel van een algeheel vredesplan?

29 juli 2004

(1) Financieel Dagblad, maandag 26 juli 2004