Gemeente Laarbeek



Jeugd verovert skateramps onmiddellijk
De jeugd heeft meteen de eerste dag de skateramp aan de Burgemeester van der Weidenlaan in Beek en Donk in bezit genomen. Al voordat de laatste schroeven waren aangedraaid stonden zij in grote getale te wachten. Ook op het Oranjeplein in Mariahout is het al een hele drukte. De skateramp aan de Floreffestraat in Lieshout wordt geplaatst na de kermis en de kindervakantieweek.


Speeltoestellen in de Schoolstraat te Aarle-Rixtel De gemeente gaat extra speeltoestellen plaatsen in de Schoolstraat in Aarle- Rixtel. De openbare speelplek in deze straat was begin dit jaar onttrokken aan de openbare ruimte. De indruk bestond dat deze speelplek nauwelijks werd gebruikt. Na afsluiting bleek echter dat er vanuit de buurt wel grote behoefte is aan speelruimte. Volgende week worden daarom op het openbare pleintje voor de school een wip, een schommel, een klimboom en een duikelrek geplaatst.


Intentieverklaring opwaardering Zuid-Willemsvaart getekend De gemeente Laarbeek is mede initiatiefnemer geweest tot het uitvoeren van een verkenning naar de bereikbaarheid van Zuidoost-Brabant over water. Een van de conclusies van dit onderzoek luidde dat de economie en samenleving voor het goederenvervoer een goede ontsluiting over water nodig hebben. De regio is weliswaar bereikbaar voor binnenschepen maar er zijn beperkingen. Als gevolg van het verval van drie sluizen dreigt de ontsluiting over water geheel verloren te gaan. Het vervangen van de sluizen is dus noodzakelijk. De kosten voor vernieuwing van één sluis worden geschat op 30 miljoen euro.

Nieuwe sluizen
Verwacht wordt dat het Rijk, beheerder van de kanalen, evenals de Provincie ieder een derde van de kosten voor hun rekening zullen nemen, mits de regio de kosten van één sluis voor haar rekening neemt. Daarom is in het Overlegplatform Brabantse Kanalen, waarvan de gemeente Laarbeek deel uitmaakt, besloten om samen met het bedrijfsleven te komen tot een investering van 30 miljoen euro in de vervanging van één van de drie sluizen in de Zuid-Willemsvaart tussen Veghel en Helmond.
Met deze investering willen de gemeenten, de Provincie en het bedrijfsleven het Rijk over de streep halen om, naast de reeds toegezegde 312 miljoen euro voor het gehele project, nog 36 miljoen beschikbaar te stellen.

Intentieverklaring
Vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en gemeenten in Zuidoost- en Noordoost-Brabant hebben op 15 juli jl. in het Provinciehuis in Den Bosch een intentieverklaring ondertekend om met elkaar te komen tot een co-financiering van één sluis (4, 5 of 6) in de Zuid Willemsvaart. Het doel is de Zuid-Willemsvaart vanaf de Maas bij `s-Hertogenbosch tot aan Helmond/Eindhoven op te waarderen tot een zogenaamde `klasse IV vaarweg'. De partijen hebben verklaard zich in te spannen om uiterlijk 1 maart 2005 te komen tot een concrete invulling van de uitgesproken intenties.