Gemeente Amsterdam

Niet-westerse allochtonen verspreid over stad
29 juli 2004 - O+S
Ruim een derde van de Amsterdamse bevolking is niet-westers allochtoon. Van de 738.763 inwoners die deze stad op 1 januari 2004 telde, behoorde 36,5% tot een van de niet-westerse herkomstgroeperingen. Deze groep bestaat uit niet-geïndustrialiseerden (11,7%), Surinamers (9,6%), Marokkanen (8,5%), Turken (5,1%) en Antillianen (1,6%).

kinderen (12 Kb)

Het aandeel niet-westerse allochtonen verschilt sterk per buurtcombinatie. De hoogste percentages zijn te vinden in Zuidoost, Zeeburg en delen van de westelijke tuinsteden. Zo zijn acht van de tien inwoners van Bijlmer-Centrum en De Kolenkit van niet-westerse origine. Ook in Bijlmer-Oost, Overtoomse Veld, Osdorp Midden en de Indische Buurt wonen veel niet-westerse allochtonen. In De Punt in Osdorp, De Krommert in De Baarsjes en Volewijck en Buikslotermeer in Amsterdam-Noord ligt het percentage niet-westerse allochtonen rond het stedelijke gemiddelde.
In Amsterdam-Centrum en de stadsdelen ten zuiden daarvan wonen relatief weinig niet-westerse allochtonen. De buurtcombinatie met het laagste aandeel niet-westerse allochtonen is het Museumkwartier. Andere Amsterdamse buurtcombinaties met een laag aandeel zijn de Jordaan, de Scheldebuurt en de Apollobuurt.

Onderstaande grafiek laat het percentage niet-westerse allochtonen zien voor de buurtcombinaties met meer dan 7.000 inwoners.

Aandeel niet-westerse allochtonen naar buurtcombinatie, 1 januari 1994 aandeel niet-westerse allochtonen (68 Kb)

© Gemeente Amsterdam