Dienstenbond CNV

Persbericht - Smead laakt ultimatum: 40-urige werkweek nu voor de rechter
29-07-2004

CNV Dienstenbond en FNV Kiem slepen kantoorartikelenfabrikant Smead uit Hoogezand voor de rechter. Het bedrijf gaf vandaag te kennen niet in te zullen gaan op de sommatie van beide bonden om voor vrijdag 30 juni 12.00 uur officieel haar plannen voor een 40-urige werkweek in te trekken. ,,De afspraken uit de Grafimedia CAO zijn wettelijk verankerd, zegt CNV bestuurder Siegbert van der Velde. ,,We verwachten daarom een bijzonder sterke zaak te hebben.

De grafische vakbonden hebben steeds aangegeven dat het plan onwettig is en dat het daarnaast zelfs de ondergang van het bedrijf kan betekenen. Van der Velde: ,,CNV Dienstenbond ziet niet in hoe meer productie kan bijdragen aan de toekomst van het bedrijf. Door de economische malaise is de vraag naar kantoorartikelen simpelweg lager. Meer productie zonder dat de afzet spectaculair stijgt, kan zelfs de ondergang van het bedrijf betekenen. Dat is gokken met de toekomst van 140 werknemers." Volgens Van der Velde zijn veel betere oplossingen denkbaar binnen de kaders van de CAO. ,,Het is daarom jammer dat we nu de gang naar de rechter moeten maken.

Naar verwachting zal het kort geding binnen een week kunnen dienen bij de Rechtbank in Groningen. Smead is van plan de langere werkweek al per 2 augustus in te voeren. Overigens is bij de vestiging in Coevorden het plan voor verlenging van de werkweek zonder extra vergoeding van tafel, omdat de medewerkers daar zich tegen het plan hebben uitgesproken.

HOOFDDORP, 29 juli 2004