Stadsdeel Zeeburg

Zomers zwemmen in Zeeburg

Zwemmen in open water
In het waterrijke Zeeburg zijn veel plekken om in de openlucht te zwemmen. Daar wordt dan ook volop gebruik van gemaakt door veel mensen. Vooral de jeugd kan zich goed vermaken in open water. Geliefde plekken zijn bijvoorbeeld het Spoorwegbassin, de Ertshaven en IJhaven ter hoogte van de Bogortuin in het Oostelijk Havengebied. Ook het Beneden Diep in de Indische Buurt en het stadsstrand Blijburg op IJburg zijn in trek bij honderden buitenzwemmers. In de maanden juli en augustus wordt er volop gezwommen in Zeeburgse openwateren. De zon schijnt vaak volop, de temperatuur stijgt. Het is dan hartstikke fijn om je te verkoelen in het buitenwater. Een gezellige drukte op en langs de vele zwemlocaties in ons stadsdeel.

Veiligheid
De veiligheid van de buitenzwemmers in Zeeburg kan niet gegarandeerd worden. De zwemmer is zelf verantwoordelijk voor zijn eigen veiligheid. Het is niet verboden om in open water te zwemmen. Behalve in het water van het Binnen IJ voor de Oranjesluizen. Op de overige plaatsen is een waarschuwing wel op zn plaats: zwemmen in oppervlaktewater is voor eigen risico. Dat is het enige juiste antwoord dat stadsdeel Zeeburg kan geven wanneer bewoners vragen of zwemmen in open water eigenlijk wel kan.
In de afgelopen jaren was het open water redelijk schoon om in te zwemmen. Toch is het niet te garanderen dat de waterkwaliteit altijd constant zal zijn. Vandaag kan het water schoon zijn, maar morgen weer vies. Er zijn namelijk veel lozingsbronnen, zoals bijvoorbeeld de waterzuiveringsinstallatie op het Zeeburgereiland en industriële bedrijven die in ons stadsdeel zijn gevestigd. Daarnaast bevinden zich duizenden vrachtschepen op het water. Bij een bedrijfsongeval is het niet uitgesloten dat het oppervlaktewater vervuild raakt. Ook is het op de doorgaande vaart in de IJhaven voor de schippers van binnenvaartschepen moeilijk vaak zelfs onmogelijk om zwemmers in het water op te merken. Voor de zwemmers is het moeilijk om de snelheid van een naderend schip goed in te schatten om zich op tijd in veiligheid te brengen. Ook in de Entrepothaven bij de Borneokade wordt veel gevaren door pleziervaartuigen. Het is fijn om in de zomermaanden buiten te zwemmen. Maar let ook goed op
je eigen veiligheid als je in open water zwemt!

Flevoparkbad
Een veilig alternatief is het Flevoparkbad in de Indische Buurt aan de Insulindeweg bij eindpunt van tram 7 en 14. Hier wordt het water regelmatig gecontroleerd op de zwemkwaliteit. Dit openluchtzwembad is van mei tot begin september open, dagelijks van 10.00 tot 17.30 uur en op warme dagen tot 19.00 uur (als de temperatuur boven de 25 graden ligt). Het bad heeft een 50 meter lang diep bassin en een kinderbad met speeleiland en waterglijbaan. Zwemmers kunnen zitten of liggen op grote zonneweiden rondom het zwembad.
Voor meer informatie bel 020 - 692 50 30.

Provincie
De controle op schoon zwemwater is de taak van de provincie. De gemeente of het stadsdeel heeft deze bevoegdheid niet. Daarom wijst de provincie Noord-Holland open zwemplaatsen aan. Het open water krijgt de officiële status van zwemplaats nadat 2 jaar lang in het zomerseizoen de waterkwaliteit regelmatig gemeten is en de kwaliteit constant is gebleken. Het water wordt dan getest op onder meer de aanwezigheid van chemische stoffen, colibacteriën (menselijke uitwerpselen) en algen (de blauwalg veroorzaakt huidirritatie en maag- en darmklachten). Ook wordt onderzoek gedaan naar de veiligheid van het water voor wat betreft de diepte, enzovoort. Voor informatie over geschikte zwemplaatsen in de omgeving van Amsterdam kunt u bellen met de zwemwatertelefoon van de provincie: 0800 998 6734.