Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kamerstuk, 29-7-2004

Antwoorden Kamervragen over weigering van zorginstellingen om mensen te plaatsen

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-K-U-2501870

29 juli 2004

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Kant (SP) over weigering van zorginstellingen om mensen te plaatsen (2030418170).

Alvorens in te gaan op de door de leden Smits, Kant en Vietsch/Aasted Madsen-Van Stiphout gestelde vragen over een mogelijke opnamestop in de gehandicaptenzorg, maak ik graag een enkele algemene opmerking over de door mij vastgestelde procedure.

In de circulaire van het CVZ over de gevolgen van de beheersmaatregelen AWBZ van 22 juni 2004, is aangegeven hoe kan worden omgegaan met knelpunten die zich voor september voordoen. De procedure is als volgt: de instelling neemt contact op met het zorgkantoor, instelling en zorgkantoor overleggen vervolgens indien een instelling binnen de bestaande productieafspraken geen mogelijkheden heeft om nieuwe zorgvragen te financieren. De aanbieder die zich bij het zorgkantoor meldt om aanvullende afspraken dient daarbij overzichten van al geleverde zorg te overleggen.
Om knelpunten op te lossen kan het - kort gezegd - gaan om het verschuiven van productieafspraken binnen een instelling, het verschuiven van productieafspraken tussen instellingen in een regio en tussen instellingen in verschillende regio's. Daarbij gaat het dan uiteraard om productieafspraken die nog niet tot productie hebben geleid. Natuurlijk wordt er hierbij een beroep gedaan op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van instellingen die meer productieafspraken hebben dan ze feitelijk denken te zullen realiseren, om deze productieafspraken beschikbaar te stellen. Indien het desondanks niet mogelijk is voor een instelling om aan de nieuwe zorgvraag te voldoen, kunnen instelling en zorgkantoor zich met dit knelpunt wenden tot het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG). Van de zijde van het CTG heb ik vernomen dat bij hen tot eind vorige week geen knelpunten zijn gemeld.

Ik stuur gelijktijdig met de antwoorden op uw vragen een brief aan de koepels en ZN om hen nog eens te attenderen op de afgesproken, hierboven beschreven procedure. Ik zal hen verzoeken de mogelijkheden die deze procedure biedt optimaal te benutten.

In mijn brief van 21 juni 2004 (26631, nr 96) heb ik u al laten weten dat ik op basis van de beschikbare cijfers over de gerealiseerde productie zal nagaan hoe de ruimte voor knelpunten wordt afgebakend en welke criteria worden gehanteerd. In augustus 2004 wordt de uitgavenontwikkeling van de AWBZ in beeld gebracht. Uiteraard is hiervoor -opnieuw- de maximale medewerking van zorgaanbieders en zorgkantoren van groot belang. Tevens is dan bekend waar eventuele knelpunten zichtbaar zijn.
Op basis van deze informatie zal ik in de tweede week van september een besluit nemen.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

drs. Clémence Ross-van Dorp
PDF
Antwoorden op Kamervragen over weigering van zorginstellingen om mensen te plaatsen (nieuw venster)

Om het kamerstuk op te halen:

Zie het origineel