Openbaar Ministerie

Persberichten

29 juli 2004

Ex-tandartsen veroordeeld

De politierechter bij de rechtbank in Rotterdam heeft donderdag twee voormalige tandartsen veroordeeld tot drie maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk, en een boete van 1000 euro. De twee mannen waren niet meer bevoegd om als tandarts op te treden omdat zij uit het zogenoemde BIG-register geschrapt zijn.
De rechter achtte bewezen dat de beide mannen buiten noodzaak handelingen hebben verricht die schade hadden kunnen veroorzaken, de titel tandarts voerden terwijl dat niet meer mocht, en voorbehouden handelingen onbevoegd hebben verricht.

Het was voor het eerst dat de inspectie voor de gezondheidszorg op grond van een vrij nieuw artikel in de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) via het Openbaar Ministerie en de strafrechter uit het BIG-register geschrapte zorgverleners aanpakte.

Beide ex-tandartsen zijn na diverse procedures door het Medisch Tuchtcollege uit het BIG-register geschrapt. Wie daar niet in staat mag niet als tandarts werken, zich niet als zodanig afficheren en de aan de tandarts voorbehouden handelingen niet uitvoeren.

Begin dit jaar bleken zij respectievelijk in Schiedam en Berkel en Rodenrijs toch weer een praktijk te hebben geopend. De inspectie vroeg bij het OM in Rotterdam een bevel tot onmiddelijke sluiting van de ,,illegale praktijken op grond van het nieuwe artikel in de Wet BIG. Datzelfde artikel schrijft voor dat er dan binnen een half jaar ook een procedure bij de strafrechter aanhangig moet worden gemaakt.