Algemene Inspectiedienst (AID)

Vijtienhonderd kilo bestrijdingsmiddelen in beslag genomen Kerkrade, 29 juli 2004
Gisteren 28 juli 2004, heeft de Algemene Inspectiedienst (AID) samen met regionale milieupolitie, bij een drietal akkerbouwbedrijven in Zuid-Holland gerichte controles uitgevoerd op het voorhanden of in voorraad hebben van bestrijdingsmiddelen op basis van de werkzame stof Acefaat. Bij twee bedrijven werd bijna 1500 kilogram niet in Nederland toegelaten bestrijdingsmiddelen in voorraad aangetroffen. Ter zake overtredingen van de Bestrijdingsmiddelenwet 1962 is tegen deze bedrijven proces-verbaal opgemaakt. Bestrijdingsmiddelen op basis van de werkzame stof Acefaat mochten tot 27 juli 2004 worden opgebruikt; de verkoop hiervan is al sinds 27 januari dit jaar niet meer toegelaten. De aanleiding voor de gerichte controles van gisteren zijn bevindingen van de AID bij de reguliere controles begin van dit jaar, bij handelaren en controles op toepassing van bestrijdingsmiddelen door kwekers. Dit was voor de AID aanleiding voor een nader onderzoek en risico-analyse, waarbij het vermoeden ontstond dat bedrijven een voorraad hadden aangelegd voor een aantal jaren.

Bij het ene bedrijf werd een hoeveelheid van 48 kilo van dit bestrijdingsmiddel aangetroffen. Bij het andere bedrijf werd een speciaal voor dit doel ingerichte en verborgen bewaarplaats ontdekt. Hierin bevond zich een stalen container die werd gebruikt als opslagruimte. Deze opslagruimte was middels een demontabele scheidingswand afgescheiden van de rest van de bedrijfsruimte.

In de container werden diverse niet in Nederland toegelaten bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Buiten 200 kilogram bestrijdingsmiddel op basis van Acefaat, werd ook nog 9 liter Belgische herbicide en respectievelijk 180 liter en 1000 kilogram andere, recent vervallen bestrijdingsmiddelen, aangetroffen.

Alle bijna 1500 kilogram bestrijdingsmiddelen werden in beslag genomen. Na overleg met het Openbaar Ministerie zijn deze door de kwekers zelf, onder toezicht van de AID, ter vernietiging aangeboden bij een afvalverwerker.

De aangetroffen hoeveelheid bestrijdingsmiddelen had een marktwaarde van ca. 25.000

Alleen voor de media. Met vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot één de persvoorlichters van de Algemene Inspectiedienst, tel. 045 - 5466223, 06 - 21522449 of 06 - 48132318.