Ingezonden persbericht


Persbericht

Raad van State stelt biologische sector in het gelijk:

Vergunningen voor veldproeven met gentech-gewassen vernietigd

Gisteren heeft de Raad van State de eerdere toekenning van veldproefvergunningen met genetisch gemanipuleerde (GGO) aardappels, appels en koolzaad vernietigd. Biologica, die vorig jaar samen met o.a. de Vakgroep Biologische Landbouw beroep tegen de vergunning had aangetekend, is blij en opgelucht met de uitspraak.

De vergunningen voor veldproeven met GGO-gewassen, die aangevraagd waren door zetmeelproducent AVEBE, Plant Research International (PRI) en Advanta, waren in eerste instantie goedgekeurd door het Ministerie van VROM. Biologica heeft samen met andere partijen beroep aangetekend tegen de vergunningen. Gisteren, anderhalf jaar na de rechtzaken, heeft De Raad van State eindelijk een uitspraak gedaan en het beroep tegen de vergunning gegrond verklaard. De Raad motiveert zijn besluit dat de verweerder niet aannemelijk kan maken dat de milieurisicobeoordeling aan de wettelijke eisen voldoet. Het Ministerie van VROM, die in eerste instantie de vergunning had afgegeven, heeft haar besluit onvoldoende gemotiveerd. Door het vernietigen van de vergunning moeten de aanvragen voor vergunningen formeel opnieuw worden beoordeeld, nu met een betere motivatie van de risicobeoordeling.

Contaminatie

Biologica vindt het jammer dat De Raad van State niet op de overige inhoudelijke bezwaren van het beroep is ingegaan. De biologische sector had onder andere als bezwaar aangedragen dat hun recht om gentech-vrij te kunnen produceren wordt bedreigd. De telers vrezen dat door uitkruising hun gentech-vrije gewassen vervuild raken met GGO's en dat ze zelf moeten opdraaien voor de financiële gevolgen. Vanuit overheidswege bestaat nog geen duidelijkheid over aansprakelijkheid bij contaminatie van biologische producten. De sector dreigt hiermee probleemeigenaar te worden van de introductie van een technologie waarom zij niet heeft gevraagd. De GGO's die in de proefvelden getest moesten worden, hebben nog geen officiële toelating. Voor GGO's die niet officieel zijn toegelaten, geldt geen drempelwaarde. Dat betekent dat er nul vervuiling mag plaatsvinden.

De uitspraak van de Raad van State betekent dat de GGO-veldproeven die nog lopen, per direct gestopt moeten worden.

Einde persbericht

Meer info: Biologica, Maaike Raaijmakers en Annelijn Steenbruggen, tel. 030-2339970, e-mail: raaijmakers@platformbiologica.nl, internet: www.platformbiologica.nl/gentech.