Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid



Uw Brief 29 juli 2004/ 2030418710

Onderwerp Kamervragen van het Kamerlid Bruls over aanvragen Ons kenmerk ABG/GA/04/54833 Stimuleringsregeling ID-banen Flevoland

Datum 23 augustus 2004

./. Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Bruls (CDA) over de Stimuleringsregeling ID-banen in Flevoland.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(H.A.L. van Hoof)

Ons kenmerk ABG/GA/04/54833
Datum


2030418710

Vraag 1
Is het u bekend dat enkele gemeenten in Flevoland in december 2003 via de stichting de Regionale Transfer Organisatie (RTO) een collectieve aanvraag op de stimuleringsregeling ID- banen hebben gedaan?

Antwoord 1
Ja

Vraag 2
Heeft het aanjaagteam voor de stimuleringsregeling c.q. uw ministerie in november 2003 een beroep gedaan op het RTO om te komen met een aanvraag?

Antwoord 2
Nee. Ik heb samen met de andere partijen uit het aanjaagteam in november tijdens de "actie eindspurt" een algemene oproep gedaan richting werkgevers met een ID'er in dienst om de baan om te zetten in een reguliere baan.

Vraag 3
Waarom is het verzoek tot dusverre niet gehonoreerd? Is een collectieve aanvraag op grond van de wijziging van de stimuleringsregeling d.d. 24 juni 2003 mogelijk?

Antwoord 3
De stimuleringsregeling ID-banen wordt uitgevoerd door het Agentschap SZW. Het agentschap beoordeelt alle aanvragen conform de voorwaarden van de regeling. De subsidietoekenning kent verschillende fasen. Conform de regeling geldt dat de werkgever eerst het hiervoor opgestelde aanvraagformulier volledig invult en indient bij het Agentschap SZW. Nadat het Agentschap een voorlopige beschikking heeft afgegeven heeft de werkgever 20 weken de tijd om de ID-baan om te zetten in een reguliere dienstbetrekking. In maart van dit jaar heeft het Agentschap de voorlopige beschikkingen afgegeven. Het Agentschap vraagt hierna aanvullende informatie op. De werkgever dient dan ondermeer een kopie van het oude ID arbeidscontract en van het nieuwe reguliere arbeidscontract naar het Agentschap te sturen samen met een verklaring van het college van B&W dat de subsidie uit de middelen van de Wet werk en bijstand voor deze werknemer is beëindigd.
De aanvragen van de Stichting Regionale Transfer Organisatie (RTO) verkeren in de fase dat na de voorlopige beschikkingen de aanvullende stukken half juli 2004 ingediend zijn bij het


2

Ons kenmerk ABG/GA/04/54833
Datum

Agentschap. Het Agentschap beoordeelt nu alle aanvragen individueel op basis van deze aanvullende informatie, waarna een definitief besluit over de subsidietoekenning plaatsvindt.

Indien u met uw vraag over een collectieve aanvraag bedoelt of een werkgever met meerdere ID'ers in dienst, voor meerdere van hen een aanvraag voor subsidie kan indienen dan is de het antwoord hierop bevestigend, dat was mogelijk vanaf het begin van de regeling. De werkgever zal wel voor iedere ID'er een individuele aanvraag moeten indienen.

Vraag 4
Zou de aanvraag op grond van de verruiming van de stimuleringsregeling per 5 februari 2004 niet zonder meer zijn gehonoreerd?

Antwoord 4
Nee. Per januari 2004 werd ook uitstroom naar een reguliere baan bij een andere dan de eigen ID-werkgever, mits binnen de publieke sector, subsidiabel. Daarbij zijn werkgevers met een reïntegratiedoelstelling bewust uitgesloten als aanvrager om daarmee in het licht van de doelstelling van de regeling oneigenlijke constructies te voorkomen. Het betreft constructies waarbij alle ID'ers in een gemeente worden overgenomen door één werkgever, vervolgens weer worden gedetacheerd bij de oorspronkelijke werkgevers en waarbij het streven is op de langere termijn uitstroom naar andere werkgevers te realiseren. Voor deze langdurige uitstroomtrajecten is immers de WWB beschikbaar.

Vraag 5
Wat is uw oordeel over het eventuele ontslag van ruim 300 ID-werknemers, in relatie tot de doelstelling van de stimuleringsregeling om ID-banen om te zetten in een reguliere baan? Vindt u niet dat die doelstelling belangrijker is dan de juridische vormgeving?

Antwoord 5
Net zo min als in andere regio's is ontslag van ruim 300 werknemers in de regio Flevoland nodig. Voor de gemeente Lelystad, woonplaats van de meeste werknemers die bij de RTO in dienst zijn, was duidelijk dat de oorspronkelijke ID-werkgevers (waar ID'ers voor overname door RTO in dienst waren) tot het einde van de regeling in de gelegenheid waren conform doelstelling en voorwaarden van de regeling alsnog subsidie aan te vragen. Een aantal van de oorspronkelijke werkgevers heeft inmiddels van deze mogelijkheid gebruik gemaakt. Daarnaast kunnen de middelen uit het werkdeel van de WWB door de gemeente naar eigen inzicht worden ingezet ten behoeve van de resterende ID'ers, ook degenen die in dienst zijn van de Stichting RTO.


3

Ons kenmerk ABG/GA/04/54833
Datum

De juridische vormgeving is een afgeleide van de doelstelling. De tijdelijke stimuleringsregeling is ingezet in het kader van het convenant gesubsidieerde arbeid waarin afspraken zijn gemaakt over bevorderen van uitstroom uit gesubsidieerde arbeid en daarmee voorkomen van gedwongen ontslag als direct gevolg van de bezuinigingen op de gesubsidieerde arbeid. Doel van de Tijdelijke stimuleringsregeling was om reguliere werkgevers te stimuleren om 10.000 ID-banen om te zetten in reguliere banen voor onbepaalde tijd. De regeling is conform deze beleidsdoelstelling vormgegeven. Het ging in totaal om 10.000 banen. Daarmee kon ca. 20% van het aantal ID-banen (53.500 eind 2003) worden omgezet. Voor de resterende ID-banen hebben gemeenten de beschikking over middelen uit het werkdeel van de WWB (hierin zit budget voor 45.500 ID-banen) waarmee ze bijvoorbeeld via langer durende trajecten uitstroom naar een reguliere baan kunnen realiseren. De stimuleringsregeling is op twee momenten gewijzigd om werkgevers meer mogelijkheden te bieden ID'ers een reguliere baan te bieden. Daarbij is niets afgedaan aan de beleidsdoelstelling van de regeling: een deel van de bestaande ID'ers een reguliere baan voor onbepaalde tijd bieden bij reguliere werkgevers.

Vraag 6
Zijn meer van dergelijke aanvragen afgewezen c.q. nog in behandeling? Zo ja welke?

Antwoord 6
Voor zover mij nu bekend zijn niet meer van dergelijke aanvragen ingediend bij het Agentschap SZW. Zoals ik ook in het antwoord op vraag 3 heb aangegeven beoordeelt het agentschap alle aanvragen op gelijke wijze conform de voorwaarden van de regeling.