Gemeente Schiedam


PERSBERICHT

Juli 2004

Stadsrituelen van Schiedam in beeld

Tijdens een speurtocht naar nieuwe en oude rituelen in Schiedam wordt vanaf begin augustus een achttal fotoreportages in de stad tentoongesteld. Fotografen als Sander de Wilde, Sjef van Duin en Gerard van Soest tonen rituelen van bewoners en bezoekers op bijzondere plekken in Schiedam. De roes van het uitgaan, de rituelen die horen bij religie en begraafplaatsen, maar ook het straatleven, haardracht en hangplekken worden in beeld gebracht. De foto's zijn verwerkt tot poster en voorzien van uitspraken, beschouwingen en onderschriften door Kor Kegel.

Vanaf 30 juli verschijnen op diverse plekken zoals de Openbare Bibliotheek, de buurthuizen en in diverse etalages per keer een achttal posters. Na één of twee weken komt op dezelfde plekken weer een nieuwe reeks te hangen. Op sommige locaties wordt de collectie iedere keer met acht foto's uitgebreid en zijn uiteindelijk 64 foto's te bezichtigen.

Jan van der Ploeg start Stadsrituelen met een uitgaansserie die gemaakt is tijdens het EK-voetbal. Sander de Wilde volgt met een reportage over winkelen in Schiedam. Sommige series van Stadsrituelen zijn verbonden aan projecten die op dat moment in Schiedam plaatsvinden. Zo maakt Louis Haagman een serie over Haardracht die past bij het project Kijk Haar! en heeft Gerard van Soest de roes en rituelen van begraafplaatsen vastgelegd. Deze laatste serie is te zien vanaf zaterdag 18 september wanneer ook het symposium De Dood voor Ogen plaatsvindt.

Stadsrituelen vindt plaats in het kader van Roes en Rituelen, onderdeel van het provinciale project Kleurrijke Wijken.


Noot voor de redactie,