Politie Friesland

Politieberichten 29/7 (13.00 uur) t/m 30/7 (07.00 uur)

Fryslân 30-07-2004 - Voor meerdere informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur contact opnemen met bureau Communicatie tel: 0900 8844

Oosterwolde: winkeldief aangehouden
Donderdag omstreeks 13.30 uur werd melding gemaakt van winkeldiefstal in een schoenenzaak aan de Dertien Aprilstraat. De dader zou de winkel weer uitgelopen zijn. Weggenomen zijn een paar nieuwe schoenen. Bij het busstation werd de dader aangetroffen. Hij had de gestolen schoenen aan en werd ter plaatse aangehouden en overgebracht naar het bureau. Aangifte werd gedaan door een 27-jarige inwoner van Oosterwolde. De verdachte was een 23-jarige inwoner van Appelscha.

Drachten: zakkenrollerij
Donderdag omstreeks 12.45 uur winkelde een 74-jarige inwoner van Drachten in een supermarkt aan het Raadhuisplein. Hij ontdekte dat zijn portemonnee was gerold in de winkel.

Drachten: zakkenrollerij
Donderdag tussen 11.15 uur en 11.30 uur wandelde een 87-jarige inwoonster van Drachten over de Kerkstraat. Toen ze bij een supermarkt wilde afrekenen, bleek dat haar portemonnee was gerold.

Buren: kind van fiets gevallen
Donderdag omstreeks 16.00 uur was een 10-jarige meisje op haar fiets gevallen op de Kooioerdsstuifdijk. Zij fietste met haar vader, moeder en zusje in de richting Buren. Zij kwam met haat fiets in de berm en kwam ten val. Door de val brak zij haar rechterarm. Per ambulance is zij overgebracht naar Sionsberg in Dokkum.

Franeker: belediger aangehouden
Donderdag omstreeks 17.15 uur was de politie op de Voorstraat aan het bemiddelen. Op een gegeven moment bemoeide een 18-jarige inwoner van Franeker zich met de zaak. Hem werd gevorderd zich te verwijderen, wat hij niet deed en begon toen de politiemensen te beledigen. Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Hallum, steekpartij
Donderdag omstreeks 17.20 uur werd melding gemaakt van een steekpartij in een woning aan de Finne. Ter plaatse werd een 34-jarige inwoner van Leeuwarden gewond aangetroffen. Hij was diverse keren met een mes in de buikstreek gestoken door de buurman, een 72-jarige inwoner van Hallum. Per ambulance is het slachtoffer overgebracht naar MCL Zuid voor behandeling. Het slachtoffer treiterde al geruime tijd de verdachte en deze was nu in de woning van de verdachte gekomen en uitte weer bedreigingen. Hierop werd de 72-jarige kwaad en stak de 34-jarige in de buikstreek. Het slachtoffer is niet in levensgevaar.

Verzamelmutatie rijden onder invloed
(plaats, straat, dag, personalia, promillage en bijzonderheden) Dokkum, Altenastreek, donderdag 17.30 uur, 23-jarige automobilist uit Dokkum, 420 ug/l, rijverbod 4 uur.
Heerenveen, Heideburen, donderdag 19.00 uur, 35-jarige automobilist uit Tjalleberd, 575 ug/l, rijverbod 6 uur, rijbewijs ingevorderd. Bolsward, Rijksweg A7, donderdag 23.45 uur, 21-jarige automobiliste uit Twijzel, 495 ug/l, rijverbod 5 uur.
Donkerbroek, Bovenweg, vrijdag 01.10 uur, 30-jarige automobilist uit Leeuwarden, 260 ug/l, rijverbod 1 uur.
Sneek, Stadsrondweg-zuid, vrijdag 03.20 uur, 49-jarige automobilist uit Bolsward, 230 ug/l, rijverbod 1 uur.
Leeuwarden, Eewal, 37-jarige automobilist uit Gytsjerk, 580 ug/l, rijverbod 6 uur, rijbewijs ingevorderd.

Dokkum: aanrijding en rijden onder invloed
Donderdag omstreeks 16.55 uur reed een 23-jarige automobilist uit Dokkum ver de Altenastreek in de richting van het centrum. Uit tegenovergestelde richting kwam een 27-jarige automobiliste uit Burdaard. In een flauwe bocht naar rechts reed de 23-jarige op de linkerweghelft, toen hij bezig was met zijn cd-speler. De 27-jarige probeerde een aanrijding te voorkomen, hetgeen niet gelukte. Er volgde een frontale botsing. De 27-jarige bleek te rijden onder invloed en op het bureau blies zij 420 ug/l, goed voor een rijverbod van 4 uur.

Akkrum, rijden zonder rijbewijs
Donderdag omstreeks 17.00 uur werd op de Ulbe Twijnstrawei een 38-jarige automobilist uit Heerenveen gecontroleerd. Bij onderzoek bleek dat hij reed met een ongeldig rijbewijs. Auto wordt opgehaald.

Kollum: man breekt been
Donderdag omstreeks 17.00 uur reden een man en een vrouw over het fietspad. Zij kwamen met elkaar in botsing en de man kwam ten val. Door de val brak hij zijn linkerbeen. Per ambulance is hij overgebracht naar Sionsberg te Dokkum.

Leeuwarden: winkeldief aangehouden
Donderdag omstreeks 19.45 uur werd een man betrapt op winkeldiefstal in een kledingzaak aan de Nieuwestad. Toen hij betrapt werd, verliet hij onmiddellijk de winkel. Via het signalement van de man, kon hij in de Weerd worden aangehouden. De kar vol met spullen is in de winkel gebleven. Betreft een 37-jarige inwoner van Arnhem. Hij is overgebracht naar het bureau. Aangifte werd gedaan door een 24-jarige inwoonster van Kollum.

Burgum:afval verbranden zonder vergunning
Donderdag omstreeks 21.15 uur werd een proces-verbaal opgemaakt tegen een 33-jarige inwoner van Burgum. Hij was op zijn erf bezig afval te verbranden. De brandstapel was 4 bij 4 meter en de vlammenzee reikte tot ongeveer 2.5 meter.

Drachten: bedreigingen
Donderdag omstreeks 21.15 uur werd melding gemaakt dat in een café aan de Noordkade een gewonde persoon lag. Ter plaatse gekomen werd een 35-jarige man aangetroffen, woonplaats onbekend. Hij lag met een bebloed achterhoofd op de grond. De man is per ambulance overgebracht naar Nij Smellinghe voor behandeling. In de zaak werd ook een 47-jarige inwoner van Drachten aangehouden. Deze zou de 35-jarige gevloerd hebben. Er zou ook gedreigd zijn met een schroevendraaier. De schroevendraaier is in beslag genomen. Oorzaak waren racistische opmerkingen. Ook de 35-jarige wordt aangemerkt als verdachte. De 35-jarige zou gedreigd hebben met de schroevendraaier.

Harlingen: schennispleger aangehouden
Donderdag omstreeks 22.00 uur werd door een 67-jarige inwoonster van Harlingen gemeld, dat op het strand bij de Westerzeedijk een manspersoon zat met zijn broek tot op de knie en op en neergaande bewegingen maakte. Op het parkeerterrein aan de Westerzeedijk werd de man aangetroffen. Betreft een 67-jarige inwoner van Harlingen. Langweer: in glas gevallen
Donderdag omstreeks 22.45 uur was een 27-jarige inwoner van Lemmer in een café aan de Buorren uitgegleden en in op de grond liggend glas gevallen. Per ambulance is de man overgebracht naar Sionsberg te Sneek voor behandeling.

Sneek: openlijke geweldplegers aangehouden
Donderdag omstreeks 23.15 uur werd op de Gedempte Pol door een 20-jarige en een 17-jarige, beide inwoners van Sneek openlijke geweldpleging gepleegd. Zij hadden een 17-jarige inwoner van Sneek een paar klappen in het gezicht gegeven, omdat hij zwart was. Ter hoogte van het station werden de beide daders aangehouden. Door de politie is de 17-jarige naar de EHBO van het ziekenhuis gebracht voor behandeling. De daders zijn overgebracht naar het bureau voor nader onderzoek.

Leeuwarden: 5 winkeldieven aangehouden
Donderdag omstreeks13.45 uur werd in een winkel aan de Centrale een drietal winkeldieven aangehouden door beveiligingsmensen. De drie, een 19-jarige en een 18-jarige, beide inwoonsters uit Wroclow (Polen) en een 26-jarige inwoner van Wroclow, werd in de winkel aangehouden. Volgens de beveiligingsmensen zou de groep uit vijf personen bestaan. De drie aangehouden personen hadden 2 bewerkte tassen bij zich, met daarin voor bijna 700 aan computerspelletjes. De 26-jarige gaf aan waarmee zij reden en om omstreeks 14.10 uur werd bedoelde auto aangehouden op de Rijksweg A31 ter hoogte van Marssum. De auto werd in beslag genomen en aangehouden zijn nog een 23-jarige, een 40-jarige en een 23-jarige, alle drie inwoners van Wroclow. Zij zijn overgebracht naar het bureau. Ze zijn gelijk in verzekering gesteld en een nader onderzoek zal worden ingesteld.