Ministerie van Justitie

Persbericht

Minister Verdonk opent eerste vertrekcentrum
30 juli 2004

Minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie heeft vandaag het Vertrekcentrum Vlagtwedde geopend. Het Vertrekcentrum biedt plaats aan uitgeprocedeerde asielzoekers die onder de oude Vreemdelingenwet vallen en daar gedurende een laatste periode van acht weken de mogelijkheid krijgen hun vertrek verder voor te bereiden. De inrichting van het vertrekcentrum is een gevolg van de intensiveringen in het terugkeerbeleid.

Tevens heeft minister Verdonk vandaag in een brief aan de Tweede Kamer de resultaten van de bespreking met de vier grote gemeenten toegelicht. Hierin wordt het gezamenlijk streven onderschreven om asielzoekers die onder de nieuwe Vreemdelingenwet 2000 vallen en die aantoonbaar actief werken aan hun terugkeer tijdelijk onderdak te bieden voor een maximale periode van acht weken. Asielzoekers die niet meewerken krijgen geen onderdak aangeboden.

Oude Vreemdelingenwet
Asielzoekers die zijn uitgeprocedeerd moeten terugkeren naar het land van herkomst. Nadat de afwijzing van hun asielaanvraag definitief is geworden moeten zij binnen 28 dagen de asielopvang verlaten. Voor asielzoekers die vóór 1 april 2001 een asielaanvraag hebben ingediend, geldt dat zij nog gedurende een periode van twee keer acht weken intensief ondersteund worden bij hun vertrek. De eerste periode van acht weken verblijven de asielzoekers nog in de opvang. Vervolgens worden de opvangvoorzieningen beëindigd en worden de asielzoekers gedurende de tweede periode van 8 weken ondergebracht in een Vertrekcentrum. In die periode kan er verder gewerkt worden aan het vertrek uit Nederland. Bijvoorbeeld door het verkrijgen van de benodigde reisdocumenten. Naar verwachting zullen de eerste uitgeprocedeerde asielzoekers medio augustus in Vlagtwedde worden geplaatst. In het centrum moeten zij zich dagelijks melden met gebruikmaking van biometrie en beschikbaar zijn voor bijvoorbeeld het onderzoek naar hun identiteit en nationaliteit. Na de periode van acht weken worden de voorzieningen definitief stopgezet. Overigens kan deze groep ook gebruik maken van een aanvullende financiële herintegratiebijdrage, waar inmiddels circa 150 personen aanspraak op hebben gemaakt.

Vlagtwedde is het eerste vertrekcentrum in Nederland. Met de gemeenten is afgesproken dat op korte termijn meerdere locaties beschikbaar worden gesteld. Het vertrekcentrum heeft een capaciteit van 300 bewoners.

Vreemdelingenwet 2000
Asielzoekers die na 1 april 2001 asiel hebben aangevraagd vallen onder de Vreemdelingenwet 2000. Vanaf het begin van de procedure wordt de asielzoeker voorgelicht over de mogelijkheid dat zijn asielverzoek kan worden afgewezen. Na het moment van de eerste negatieve beslissing wordt van de vreemdeling verwacht dat hij de terugkeer naar zijn land van herkomst voorbereidt. Vanaf 1 januari 2005 worden zij ten behoeve daarvan op dat moment overgeplaatst naar een terugkeerlocatie. Nadat de afwijzende beslissing onherroepelijk geworden is, resteren er voor de vreemdeling nog maximaal 28 dagen verblijf in de terugkeerlocatie, om de laatste voorbereiding voor de terugkeer te treffen. In de periode tot 1 januari 2005 kan het voorkomen dat de terugkeer, ondanks inspanningen van de vreemdeling, niet binnen de laatste termijn van 28 dagen te realiseren valt, dan volgt er aanvullend onderdak voor een periode van maximaal acht weken. Dit is onlangs overeengekomen met de gemeenten, die zich bereid hebben getoond dergelijke locaties beschikbaar te stellen. De maatregel om tijdelijk onderdak te bieden geldt vanaf 1 oktober dit jaar, conform de afspraken met de gemeenten, en zijn tijdelijk van aard.

Om de periode tot 1 oktober a.s. te overbruggen zal de locatie Vlagtwedde tijdelijk tevens fungeren als aanvullend onderdak voor laatst genoemde categorie asielzoekers. Daarmee kan het terugkeerbeleid voor asielzoekers die definitief worden afgewezen conform de nieuwe Vreemdelingenwet gewoon doorgang vinden en wordt aan asielzoekers die actief aan hun terugkeer werken onderdak geboden. Asielzoekers die niet aan hun terugkeer (willen) werken, hebben geen enkel recht op aanvullend onderdak.