Gemeente Heusden


1000e pincode Digitaal Loket Heusden 30-7-2004

Op 19 juli hebben we de 1000e pincode voor het Digitale Loket verstrekt! De heer Wees uit Drunen meldde een aantal loszittende stoeptegels. Hij werd op 30 juli namens de gemeente door wethouder Groenestein in het zonnetje gezet.

Het Digitale Loket is sinds april 2003 in de lucht. Van april 2003 tot april 2004 werd er in totaal 600 keer een pincode verstrekt. In drie maanden tijd zijn daar nu 400 extra bijgekomen. De reden is dat inwoners sinds mei een afspraak voor de aanvraag van een nieuw paspoort of identiteitskaart via het Digitale Loket kunnen maken. Bezitters van bijna verlopen reisdocumenten zijn hier schriftelijk voor benaderd. Dat blijkt een succes te zijn, met wel enkele kanttekeningen. Het blijkt dat inwoners niet altijd alle informatie goed lezen en toch nog soms terug naar huis moeten worden gestuurd omdat zij niet alle benodigde documenten hebben meegenomen. Bovendien bestaat bij sommige inwoners het idee dat zij nu uitsluitend op afspraak kunnen komen. Dat is niet zo; zij kunnen ook tijdens de normale openingstijden zonder afspraak terecht. We leren van deze ervaringen met het Digitale Loket en passen het steeds zo goed mogelijk aan.

Steeds meer producten
Vrijwel alle gemeentelijke producten staan beschreven in de productenlijst van het Digitale Loket. Voor het bekijken van deze informatie hebben inwoners geen pincode nodig. Dat hebben zij wél wanneer ze een melding willen doen of een transactie willen verrichten. Het grote voordeel is dan ook dat zij thuis, vanachter de pc, kunnen volgen hoe het met hun melding of aanvraag staat. Dat is inmiddels mogelijk voor onder andere de volgende producten: uittreksel bevolkingsregister (GBA), uittreksel/afschrift burgerlijke stand, doorgeven verhuizing, meldingen woon- en leefomgeving, een bewijs van in leven zijn, een bewijs van Nederlanderschap, een afspraak voor paspoort of identiteitskaart en aangifte hondenbelasting. Het aantal mogelijkheden om via het Digitale Loket zaken te doen,neemt steeds sneller toe. In het najaar zullen twaalf nieuwe producten op deze manier digitaal beschikbaar zijn. Het gebruik zal toenemen naarmate de mogelijkheden toenemen en naarmate de inwoners steeds meer wennen aan alle vormen van digitaal verkeer. Dat we wat dat betreft flink aan de weg timmeren, blijkt onder andere uit de @Government Award 2004 die we op 4 juni van de Provincie Noord-Brabant ontvingen. Deze prijs werd in het leven geroepen voor de beste ICT- toepassing op het terrein van digitale dienstverlening binnen Brabant.