Gemeente Heusden


Juni-circulaire 2004 algemene uitkering 29-7-2004 Heusden heeft in de voorjaarsnota een goede inschatting gemaakt van de tegenvallers in de algemene uitkering. Dat blijkt nu de juni-circulaire van het Rijk voor 2004 door de gemeente is ontvangen. De Zalmsnip zal door een maatregel van het Rijk vervallen.

De algemene uitkering uit het gemeentefonds is de belangrijkste inkomstenbron van de gemeente. De hoogte van deze uitkering, die de gemeente van het Rijk ontvangt, wordt steeds bijgesteld via circulaires. Als het rijk bezuinigt, krijgen de gemeenten ook minder geld. Gezien de verschillende ombuigingen bij het rijk is de gemeente al een aantal keren gekort. Ook bij de juni-circulaire is er weer sprake van een lagere bijdrage van het Rijk.

In de onlangs vastgestelde voorjaarsnota was al een inschatting gemaakt van de tegenvallers in de algemene uitkering. De raming in de voorjaarsnota komt nagenoeg overeen met het financiële effect van de juni-circulaire.

Een grote bezuiniging (die het Rijk via de gemeenten realiseert) is het schrappen door het Rijk van de gelden voor de zogenaamde Zalmsnip. Elk gezin kreeg sinds enkele jaren een korting op zijn belastingaanslag of een eenmalige overmaking van 45,38. Met ingang van het jaar 2005 zal de Zalmsnip afgeschaft worden.

Overigens wordt in de juni-circulaire al aangegeven dat er in de september-circulaire 2004 naar aanleiding van Prinsjesdag wellicht nog meer wijzigingen komen die doorwerken naar de financiële huishouding van de gemeente.