Openbaar Ministerie

Persberichten

Den Haag, 30 juli 2004

Zes loverboys in voorlopige hechtenis

De Ploeg Commerciële Zeden van Politie Haaglanden heeft vanaf december 2003 diverse onderzoeken gedaan naar aanleiding van aangiftes van vrouwen die slachtoffer waren geworden van zogenoemde loverboys. Meisjes en jonge vrouwen worden in het begin door de loverboys overladen met dure cadeautjes en complimentjes. Langzaam maar zeker worden de meisjes de prostitutie ingeloodst.

De Politie Haaglanden heeft afgelopen maanden vijf loverboyzaken onderzocht. In die verschillende zaken zijn eind juni en eind juli zes mannen, in leeftijd variërend van 21 tot 25 jaar, aangehouden. De verdachten komen alle zes uit Den Haag. De raadkamer van de Haagse rechtbank heeft begin juli de gevangenhouding van vijf verdachten bevolen. De rechter-commissaris heeft de zesde verdachte eind juli in bewaring gesteld.

Hun slachtoffers zijn - voor zover het onderzoek inmiddels heeft uitgewezen - een meisje van vijftien jaar uit Den Haag, twee meisjes van zestien jaar uit Veenendaal, een achttienjarige vrouw uit Den Haag en een 22-jarige vrouw uit Den Haag. Mogelijk dat er in verband met deze zaken nog meer aanhoudingen worden verricht. Ook is het mogelijk dat er meer slachtoffers zijn.

De Politie Haaglanden houdt dagelijks controles in de prostitutiebranche. Door de vrouwen regelmatig aan te spreken wordt getracht meer inzicht te krijgen op gedwongen prostitutie en ze vervolgens te bewegen aangifte te doen.