VVD



Nieuws

29 jul 2004 - Wilders wil inzicht in het
stopzetten van Iraans nucleair wapenprogramma

Vragen van het lid Wilders (VVD) aan de minister van Buitenlandse Zaken over hernieuwde schending van afspraken door Iran over het stopzetten van haar nucleaire wapenprogramma

1. Is het waar dat het Iraanse bewind zijn verboden nucleaire wapenprogramma sinds enkele weken heeft doorgezet en dat de bouw van haar uraniumverrijking faciliteit weer is begonnen? Wat vindt u van de structurele onbetrouwbaarheid van Iran met betrekking tot haar wapenprogramma's?

2. Wat is tijdens de besprekingen tussen Iran, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland deze week de inzet van de Europese Unie? Zijn de besprekingen tussen Iran en Engeland, Frankrijk en Duitsland eigenlijk besprekingen tussen de EU en Iran of tussen de drie genoemde Europese landen en Iran? Wat is de rol van het Nederlands EU voorzitterschap bij deze besprekingen?

3. Bent u bereid om als EU voorzitter het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland te vragen om Iran via een veroordeling in de VN-veiligheidsraad tot stopzetting van haar wapenprogramma te dwingen? Bent u het ermee eens dat de druk die de IAEA op Iran uitoefent niet genoeg is en dat de tijd is gekomen om de zaak in de VN-veiligheidsraad ter tafel te brengen, het 'uiterste middel' dat u ook al eerder suggereerde? Zo nee, waarom niet?