Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl

MIN JUST: Minister Verdonk bij opening vertrekcentrum

Toespraak minister Verdonk bij opening vertrekcentrum Vlagtwedde, vrijdag 30 juli 2004

Dames en heren,

Vandaag mag ik met burgemeester Broertjes het eerste vertrekcentrum openen. Niet in Eindhoven, niet in Dongeradeel, niet in Hilversum en Laren, maar hier, in Vlagtwedde. De komende tijd zal deze locatie een onmisbare plek innemen in de vertrek-keten van oude èn nieuwe uitgeprocedeerde asielzoekers.

Een opening biedt altijd een mooie gelegenheid om een aantal zaken nog eens nader te belichten.
Laat ik beginnen met het volgende: terugkeer is geen taboe en mag dat niet zijn. Terugkeer is nu eenmaal onderdeel van het vreemdelingenbeleid.
De Vreemdelingenwet is duidelijk: als iemand toegang tot Nederland wordt geweigerd, moet hij terug.
Een overheid die beleid vaststelt, moet hier consequenties aan verbinden. En daar heeft het in het verleden wel eens aan geschort.

In ons land bevinden zich 26.000 asielzoekers die onder de Oude Vreemdelingenwet vallen, waarvan inmiddels ruim 5.000 zijn uitgeprocedeerd. Dat wil zeggen: de rechter heeft tot in de hoogste instantie bepaald dat zij geen vluchtelingen zijn. Deze uitgeprocedeerde asielzoekers moeten het land verlaten. Dat kan erg vervelend zijn, zeker voor de mensen die al heel lang in ons land verblijven. En voor hun gezinnen en vrienden. En wanneer de situatie zo rampzalig, zo schrijnend is, dat terugkeer volgens menselijke maatstaven niet valt te rechtvaardigen, zal ik graag gebruik maken van mijn bevoegdheid om alsnog een verblijfsvergunning af te geven.
Maar dat doet niets af aan het uitgangspunt: wie geen recht heeft om hier te blijven, wie ten onrechte beroep heeft gedaan op de status van vluchteling, moet terugkeren.

Het kabinet heeft met de Tweede Kamer overlegd hoe we kunnen zorgen voor een zorgvuldige, waardige terugkeer van deze groep mensen. Project Terugkeer voorziet hierin. En ik zeg het nog maar eens: Project Terugkeer is dus niets anders dan de uitvoering van democratisch vastgesteld beleid.
We willen bij voorkeur dat mensen zelf weggaan, zonder dwang. Daarom is de uitgeprocedeerde zelf verantwoordelijk voor zijn terugkeer. Maar de overheid gaat niet achteroverleunen. Wij willen actief ondersteuning bieden.
En alleen als de vreemdeling uiteindelijk niet vrijwillig vertrekt, zullen we, waar mogelijk, tot uitzetting overgaan.

Project Terugkeer loopt van fase 0 tot en met fase 3.

Om te beginnen Fase 0, waarin voor iedere uitgeprocedeerde asielzoeker een vertrekplan wordt opgesteld.

In fase 1 voeren IND, COA en de Vreemdelingenpolitie vertrekgesprekken met de uitgeprocedeerde. Wie zelfstandig vertrekt kan aanspraak maken op de Herintegratieregeling, een premie die voor een gezin kan oplopen tot ruim 6.000 Euro. En deze regeling heeft ervoor gezorgd dat in een maand tijd al meer dan 150 asielzoekers zijn vertrokken.

Als de uitgeprocedeerde niet uit zichzelf terugkeert, wordt hij vanuit zijn huidige opvang overgeplaatst naar een vertrekcentrum. Zoals hier, in Vlagtwedde. Dan start fase 2.
De IND en de Vreemdelingenpolitie doen hier verder onderzoek naar identiteit en benodigde reisdocumenten.

Als aan het einde van fase 2 zicht is op uitzetting, maar de uitgeprocedeerde nog niet uit eigen beweging is teruggekeerd, begint fase 3. De uitgeprocedeerde wordt in bewaring gesteld om uitgezet te worden.
Mocht het gebeuren dat een uitgeprocedeerde wel meewerkt, maar buiten zijn schuld geen vervangende reisdocumenten beschikbaar zijn, dan krijgt hij alsnog een verblijfsvergunning.

U hoort het, dames en heren, 4 fases, van 0 tot 3. Het klinkt allemaal zo simpel, maar dat is het natuurlijk niet.
Alle betrokken diensten moeten intensief met elkaar samenwerken bij dit Project Terugkeer, van voorbereiding tot uitvoering. Zij zijn als een reddingsploeg die bij een brand iemand opvangen in een groot vangnet: iedereen moet er op het goede moment tegelijk aan trekken, anders gaat het geheid mis.
Er staan veel diensten aan dit vangnet. Ik noem het COA, de IND, de Vreemdelingenpolitie, de Marechaussee, de Dienst Justitiële Inrichtingen, de Stafdirectie Coördinatie Vreemdelingenketen en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Dankzij hun gezamenlijke inspanningen kunnen we aan deze belangrijke klus beginnen. En we weten allemaal dat het niet zonder slag of stoot, of zonder ketchup is gegaan.

Tot zover de asielzoekers die onder de oude Vreemdelingenwet vielen.
Voor de asielzoekers van na 1 april 2001 geldt de Nieuwe Vreemdelingenwet. Zij gaan niet naar een vertrekcentrum. Zij krijgen tijdelijk onderdak van de gemeenten. Maar deze regeling zal pas gelden vanaf 1 oktober dit jaar. En om deze periode te overbruggen zal Vlagtwedde tot die datum tijdelijk onderdak bieden aan deze nieuwe uitgeprocedeerde asielzoekers.

Oude en nieuwe vreemdelingenwetten. Oude en nieuwe uitgeprocedeerden. Oud en nieuw beleid. Toch is het geen oude wijn in nieuwe zakken. Over dit beleid is nagedacht. Maar om het uit te voeren hebben we mensen nodig.

En zo kom ik op de reden waarom ik hier vandaag ben gekomen. Ik ben hier voor u. Voor de mensen die deze klus tot nu toe samen met mij hebben geklaard. En die hem samen met mij af gaan maken. Ik ben hier ook voor de burger om uit te leggen dat dit kabinet een terugkeerbeleid heeft ontwikkeld en dat gaan we nu uitvoeren.

Ik wil u danken voor uw goede werk en u complimenteren met uw professionaliteit.
Maar meer nog dan dat: ik wil u een hart onder de riem steken. Laat u niet van de wijs brengen door een paar onnozele rappende pubers. Of door mensen die met geweld en dreiging hun zin door proberen te drukken. De overgrote meerderheid in Nederland steunt u en waardeert wat u doet. Zij zijn u dankbaar. En ik ook.

Dames en heren,

Project Terugkeer heeft de steun van een meerderheid in de Tweede Kamer gekregen en is het resultaat van democratische besluitvorming. En dit kabinet zal doen wat zijn taak is: het uitvoeren van beleid. Op een zorgvuldige en menselijke manier.
De uitgeprocedeerden onder de oude Vreemdelingenwet worden niet op straat gezet, maar intensief geholpen bij hun terugkeer. En zij die vrijwillig vertrekken worden beloond met de premie herintegratieregeling.

Maar uitgeprocedeerden die tegenwerken gaan een onzekere toekomst tegemoet. Geen geld, geen onderdak, uiteindelijk op straat. Dat is hun eigen keus.
En als de politie de betrokkene tegenkomt wordt hij vastgezet om te kijken of hij kan worden uitgezet. Want illegaliteit kunnen we in Nederland niet tolereren.

Ik ben heel blij dat we vandaag vertrekcentrum Vlagtwedde gaan openen. Het zal een sleutelrol spelen in de vertrek-keten van de uitgeprocedeerde asielzoekers. Zowel onder de oude als onder de nieuwe Vreemdelingenwet.

Uiteindelijk is vreemdelingenbeleid en een vertrekcentrum niets waard zonder ondersteunend personeel.
Daarom wil ik alle medewerkers in de vreemdelingenketen, en vandaag in het bijzonder het personeel van Vlagtwedde, nogmaals hartelijk danken en moed toewensen.
U werkt voor de goede zaak. Dank.

Dames en heren, daarmee kom ik aan het eind van mijn toespraak. Maar voordat ik ruimte maak voor de volgende spreker wil ik graag de heer Broertjes een publieksbrochure aanbieden die we op het ministerie hebben gemaakt. Over terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers en andere vluchtelingen, boordevol informatie voor alle geïnteresseerden.

30 jul 04 11:58