Platform Biologica


Biologisch vlees is gentechvrij.

Betreft: ingezonden brief aan de Volkskrant

'Biologisch vlees blijft niet gentechvrij' kopte de Volkskrant maandag 26 juli. Dit is feitelijk onjuist. Biologisch vlees is en blijft gentechvrij. De kans dat biologisch veevoer in de toekomst sporen van genetisch gemanipuleerde soja en maïs kan bevatten, wordt echter wel steeds groter.

Het betreffende artikel is geschreven naar aanleiding van een Wagenings onderzoek naar GGO- vrije diervoederketens. De onderzoekers concluderen dat het in de toekomst heel moeilijk en duur zal worden om veevoer te blijven produceren dat 100% vrij is van GGO-sporen. Veel gangbaar veevoer bestaat inmiddels voor een groot deel uit GGO's, met name maïs en soja. Dat is al jaren zo maar omdat veevoer tot voor kort niet geëtiketteerd hoefde te worden, was het voor gangbare boeren niet te zien of er GGO-producten in het veevoer verwerkt zaten. Voor consumenten van gangbaar vlees en zuivel blijft het nog steeds onduidelijk wat de dieren gegeten hebben.

De producenten van GGO-vrij veevoer (biologisch én gangbaar) doen veel moeite om contaminatie met GGO's te voorkomen. Dit is echter lastig omdat de GGO-vrije veevoederketen niet geheel gescheiden kan worden van de GGO-stromen. De grote zeecontainers bijvoorbeeld worden voor zowel GGO als GGO-vrije maïs en soja gebruikt. Hierdoor is incidentele contaminatie niet uit te sluiten.
Voor de duidelijkheid: biologisch veevoer wordt geproduceerd zonder gebruik te maken van GGO's en de sector doet er alles aan om zijn producten ook tijdens transport en opslag GGO-vrij te houden. Consumenten die belang hechten aan een GGO-vrije landbouw en die vinden dat ook landbouwhuisdieren GGO-vrij voer moeten eten, kunnen dus nog steeds het beste voor biologische producten kiezen.

Op dit moment draaien de GGO-vrije producenten op voor de kosten van ketenscheiding en analyses, en als onbedoeld toch vermenging optreedt is niemand aansprakelijk te stellen. Onterecht, vindt Biologica, de vervuiler zou moeten betalen. Zolang de kosten voor het behoud van een GGO-vrije voedselketen op de biologische sector worden afgewenteld is er sprake van oneerlijke concurrentie. Bovendien is het behoud van een GGO-vrije keten een groot maatschappelijk belang. Een meerderheid van de Europese consumenten wil geen GGO's eten en ook de overheid heeft bij herhaling aangegeven dat de keuzevrijheid voor consumenten en producenten gewaarborgd moet worden.

---

Meer info:

Biologica, Maaike Raaijmakers, raaijmakers@platformbiologica.nl, tel. 030-2339985.