Ministerie van Justitie

Persbericht

Uitbreiding celcapaciteit op detentieboot in Rotterdam 30 juli 2004

Op 30 juli 2004 is in de Rotterdams Merwehaven een boot aangemeerd die per 1 september dienst zal gaan doen als Huis van Bewaring. De boot heeft drie etages en heeft een omvang van 12 bij 100 meter. Het terrein om de boot wordt voorzien van bewaking en beveiliging. Met de zogenoemde detentieboot breidt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) het aantal plaatsen met 250 uit. Op de detentieboot geldt het regiem dat is vastgelegd in de Penitentiaire Beginselenwet.

De boot is geschikt voor allerlei categorieën gedetineerden. Om te beginnen worden er circa 250 illegale vreemdelingen in bewaring gesteld, waarvan de vreemdelingenpolitie bij aanhouding noch de nationaliteit noch de identiteit heeft kunnen vaststellen. Deze groep vreemdelingen is afkomstig uit het detentiecentrum Zeist en de PI-Rijnmond. De daar vrijkomende capaciteit kan worden ingezet voor veelplegers.

In augustus worden onder leiding van de Rijksgebouwendienst nog de laatste bouwkundige en technische voorzieningen getroffen om de boot geschikt te maken als huis van bewaring. Aan de kade komen luchtplaatsen, ook die worden de komende maand gerealiseerd.

DJI en de gemeente Rotterdam zijn nog in overleg over een tweede boot. Besluitvorming hierover wordt nog dit jaar verwacht.