FNV BONDGENOTEN



FNV Bondgenoten: overleg met Albert Heijn over conflict rond uitzendkrachten

Albert Heijn heeft FNV Bondgenoten uitgenodigd voor een overleg over de beloningsregeling van de uitzendkrachten. Sinds het begin van deze maand heeft AH voor zijn distributie organisatie veel, vooral Poolse, uitzendkrachten aangenomen voor een lager loon dan in de Albert Heijn CAO afgesproken is. Men beroept zich hierbij op de mogelijkheden die de nieuwe ABU CAO voor hen biedt.

FNV Bondgenoten wil echter vast houden aan de afspraken die in de oude Albert Heijn CAO over uitzendkrachten gemaakt zijn. Ook in de lopende onderhandelingen over een vernieuwing van deze CAO wil de bond concurrentie en verdringing van arbeidskrachten in vaste dienst door beloningsverschillen tegengaan. Daarom houdt de bond vast aan de beloning voor uitzendkrachten volgens de Albert Heijn regeling.

De bond stuurde Albert Heijn eerder deze week een ultimatieve brief en het concern reageert daarop met een uitnodiging voor volgende week. Naast deze kwestie wil de bond ook naar een oplossing zoeken voor beloningsproblemen van een groep Poolse uitzendkrachten die in Tilburg gewerkt heeft. Voorts heeft Albert Heijn met de uitzendbureaus afgesproken dat alle uitzendkrachten maximaal 26 weken bij de distributiecentra werkzaam zijn. Op deze wijze wordt een carrousel van uitzendkrachten georganiseerd met de bedoeling de lonen kunstmatig laag te houden. Dit gaat volgens bondgenoten rechtstreeks in tegen de bedoeling van de ABU-CAO en staat het goede werkgeversschap van deze bureaus in de weg.