Gemeente Amsterdam

Brandpreventie Amsterdammers laat te wensen over 29 juli 2004 - O+S
Eén op de drie Amsterdammers is bang voor brand. Ze zijn vooral bang dat er thuis brand uitbreekt. Tijdens het uitgaan of als men bijvoorbeeld door een tunnel rijdt is men zich veel minder vaak bewust van de eigen brandveiligheid. Dit blijkt uit onderzoek dat O+S in opdracht van Brandweer Amsterdam heeft uitgevoerd.

brandmelder (11 Kb)

Een kleine meerderheid van de Amsterdammers (56%) heeft naar eigen zeggen maatregelen genomen om de brandveiligheid thuis te vergroten. Deze mensen hebben bijvoorbeeld een rookmelder (46%) of blusapparatuur (17%) in huis. Ook denkt men na over vluchtroutes en let men extra op met kaarsen en sigaretten. Een enkeling geeft aan een branddeken in huis te hebben (2%).
Bijna de helft van de Amsterdammers vindt dat er iets verbeterd kan worden aan de brandveiligheid van de eigen woning. Ze geven aan dat ze een rookmelder of blusapparaat zouden moeten aanschaffen. De reden waarom zij dit nog niet gedaan hebben? "Luiheid of laksheid" antwoorden velen op deze vraag. Of men heeft nog nooit echt stil gestaan bij de brandveiligheid van de woning. Kennelijk hebben veel Amsterdammers nog een duwtje in de rug nodig, als het gaat om brandpreventie.

© Gemeente Amsterdam