Politie Noord- en Oost Gelderland


* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland.

* District Apeldoorn


P E R S B E R I C H T


POLITIEDISTRICT APELDOORN


30 juli 2004


Ernstige mishandeling


De politie heeft vannacht in de binnenstad drie mannen aangehouden die ervan verdacht worden een 40- jarige man uit Edam ernstig te hebben mishandeld. Rond 03.35 uur kreeg de politie een melding van een vechtpartij op de Nieuwstraat. Bij hun komst troffen zij een bloedend slachtoffer in bewusteloze toestand aan. Een ambulance werd gewaarschuwd en het slachtoffer werd met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Uit getuigenverklaringen bleek, dat de verdachten te voet de binnenstad in waren gevlucht. Kort nadien hielden agenten de drie mannen (21-jarige Apeldoorner en 2 Epenaren van 25) aan. Het slachtoffer is in ernstige toestand opgenomen in het ziekenhuis.


Automobilisten onder invloed van alcohol


De politie heeft donderdagmiddag op de Tweelingenlaan een 50-jarige automobiliste uit Drenthe aangehouden die onder invloed van alcohol reed. De politie werd gealarmeerd door een andere automobilist die achter de vrouw reed en zag dat zij vermoedelijk te veel gedronken had. De politie nam de vrouw mee naar het politiebureau en daar bleek dat zij een alcoholpromillage van 1,8 had. De politie vorderde haar rijbewijs in en gaf haar een rijverbod van negen uur.


De politie heeft donderdag drie automobilisten boete gegeven voor het rijden onder invloed van alcohol. Een 56-jarige Apeldoorner werd rond 21.00 muur op de Landdrostlaan gecontroleerd. Zijn alcoholpromillage bedroeg 1,2. Van een 37-jarige plaatsgenoot was dit 1,9. Hij werd vrijdagmorgen vroeg rond 01.15 uur op de Loenenseweg gecontroleerd. Een 40-jarige inwoner van Loenen reed vrijdagmorgen vroeg rond 01.10 uur op de Eerbeekseweg zonder licht. Dit werd gezien door surveillerende politiemensen. Controle wees uit dat de man een promillage van 1,5 had. Alleen de 56-jarige kreeg een boete en een rijverbod; van de andere twee werd het rijbewijs ingevorderd i.v.m. de hoogte van het promillage. Zij zijn met een rijverbod heengezonden en krijgen een proces-verbaal.


Winkeldieven aangehouden.


Dankzij de oplettendheid van het personeel zijn gisteren een aantal winkeldieven tegen de lamp gelopen. In één geval was de dief verdwenen, maar kon hij dankzij het opgegeven signalement door agenten worden aangehouden. Twee vrouwen (47 en 52 jaar) uit Polen waren rond 11.00 uur door personeel van een sportzaak in de binnenstad betrapt op het stelen van twee sportshirts en -jacks. De vrouwen hadden de kledingstukken in een geprepareerde tas gedaan en wilden zo de winkel verlaten. De vrouwen werden op het politiebureau verhoord en daarna weer heengezonden.
De politie hield rond 16.00 uur in een winkel in de Oranjerie een 39-jarige Amsterdammer, een 39-jarige vrouw uit Amsterdam en twee vrouwen (27 en 28 jaar) uit Breda aan. De man had samen met één van de vrouwen met geprepareerde tassen geprobeerd enkele broeken te stelen. Op het moment dat de politie arriveerde waren twee van de drie vrouwen afwezig. Zij kwamen even later terug en de politie onderzoekt wat hun mogelijke rol in de winkeldiefstal was. Bij aanhouding gedroeg de Amsterdammer zich zeer agressief en bedreigde één van de politiemensen met de dood. De politie hield hem aan en sloot hem op in een politiecel.
Rond 17.30 uur kreeg de politie opnieuw melding van een winkeldiefstal. Ditmaal van een parfumeriezaak in de Oranjerie. Winkelpersoneel vertelde de politie dat een man enkele artikelen met een waarde van bijna 125 euro had gestolen. Het personeel gaf de politie een goed signalement op. De politiemensen hielden even later op de Kanaalstraat een 24-jarige man uit Zwolle aan. Onderzoek wees uit dat hij behalve de gestolen goederen uit deze winkel nog meer gestolen voorwerpen bij zich had. De politie verhoorde de man op het politiebureau en zond hem daarna heen. De goederen gaan terug naar de winkels.
Rond 20.15 uur volgde weer een aanhouding. Ditmaal had een 31-jarige Apeldoorner in een sportzaak in de binnenstad een Adidas shirt gestolen. Onderzoek wees uit dat hij bij een andere winkel ook al twee sportshirts van het merk Nike had weggenomen. De politie nam de winkeldief mee naar het bureau en sloot hem op in een cel voor verder onderzoek.


Man mist portemonnee


Een zakkenroller heeft donderdagmiddag aan de J. C. Wilslaan de portemonnee van een 47-jarige man uit Spijkenisse gerold. De eigenaar miste rond 13.25 uur zijn portemonnee met daarin een hoeveelheid geld, een rijbewijs en diverse winkel- en bankpassen. De man deed aangifte bij de politie.


Coniferen in brand gestoken


Onbekenden hebben in de nacht van donderdag op vrijdag opnieuw op diverse plaatsen enkele coniferen in brand gestoken. Vrijdagmorgen vroeg rond 01.00 uur kreeg de brandweer een eerste melding aan de Cavatinestraat. Een bewoner zag dat een haag in brand stond. De brandweer bluste het vuur. Even later bleek een acht meter hoge conifeer aan de Kayersdijk in brand te staan. Ook hier kwam de brandweer in actie. Een getuige zag twee jongens op een scooter. Rond 01.45 uur ontstond er brand in een coniferenhaag aan de PWA-laan. Een getuige zag hier drie jongens op een scooter vluchten. De getuige bluste zelf het brandje. In een tuin van een woning aan de Aquamarijnstraat/Smaragdstraat ontstond even later brand in een coniferenhaag en kort daarop aan de Sterrenlaan. Ook hier was de brandweer druk bezig met blussen Een den brandde hier geheel af. Surveillerende politiemensen zagen rond 02.50 uur op de Waltersingel een conifeer in de brand staan. Bij enkele branden zou een rode personenauto gesignaleerd zijn. De politie zet het onderzoek naar de coniferenbranden voort en zoekt contact met getuigen die vannacht rond de bewuste locaties een rode auto en of bromscooters hebben gezien en hier meer over kunnen vertellen. Het telefoonnummer is 0900 8844.


Vrouw gewond door val


Een 60-jarige vrouw uit Apeldoorn raakte donderdagmiddag op de Kuipersdijk gewond doordat zij ten val kwam. De vrouw wilde rond 13.30 uur bij het fietspad bij het viaduct van de A1 linksaf. Zij maakte met haar invalidenwagen een te krappe bocht waardoor haar vervoermiddel omsloeg. De vrouw kam met haar hoofd op het wegdek en liep een verwonding aan haar hoofd op.


Controle op snelheid


De politie heeft donderdagmiddag op de Matenpoort de snelheid van motorvoertuigen gecontroleerd. In totaal passeerden 1.417 bestuurders de controle. Van hen reden er 32 sneller dan de toegestane snelheid van 50 km per uur. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 84 km/uur.


Einde berichten


Nadere informatie:

Politievoorlichter Anton de Ronde

055 - 548 60 52



---- --