Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

persbericht

Nummer:
56

Directie:
voorlichting

30-07-2004

Status:
informatie

Beantwoording kamervragen commissie Schutte

Staatssecretaris Rutte heeft besloten geen geld terug te vorderen van de TU Delft op het punt van het verstrekken van beurzen aan buitenlandse studenten. De commissie Schutte had in haar eindrapport (april 2004) geadviseerd ongeveer 3 miljoen euro terug te vorderen, omdat de TUD beurzen betaald heeft voor buitenlandse studenten. Het Ministerie van OCW had na het uitkomen van het rapport Schutte al laten weten niet tot terugvordering over te gaan indien instellingen konden aantonen dat de beurzen niet uit de rijksbijdrage betaald zijn. De TU Delft heeft inmiddels aangetoond (met een accountantsverklaring) dat met de verstrekte beurzen geen overheidsgeld gemoeid was. Reden voor Rutte af te zien van terugvordering.
De beslissing over Delft is vandaag aan de TU medegedeeld en via de beantwoording van kamervragen over het eindrapport Schutte openbaar gemaakt. In de beantwoording van de kamervragen heeft Rutte ook laten weten bedragen onder de 5000 euro niet terug te vorderen vanuit doelmatigheidsoogpunt. De kosten van de terugvorderingsprocedure wegen in dat geval niet op tegen de opbrengsten.

Verdere proces
De commissie Schutte is momenteel nog bezig met de afronding van het vervolgonderzoek bij zeven onderwijsinstellingen. Op 9 september debatteert de Tweede Kamer met staatssecretaris Rutte over het eindrapport van de commisie Schutte en de kabinetsreactie daarop.

Omdat Rutte pas recentelijk als staatssecretaris voor onderwijs is aangetreden wil hij zich een evenwichtig beeld vormen van de geschiedenis en situatie van het onderwerp onregelmatigheden in de bekostiging. Daarom gaat hij de komende maand een aantal gesprekken aan. Hij spreekt 18 augustus met vertegenwoordigers van vier ROCs (Albeda College; ROC Nijmegen; Noorderpoort College en Baronie College). Op diezelfde dag ontvangt hij ook bestuurders van HBO-instellingen (Fontys; Hogeschool Rotterdam; Hanzehogeschool; Hogeschool Zeeland). Daarnaast brengt Rutte in die periode bezoeken aan ROC Eindhoven en Saxion Hogeschool Enschede. De gesprekken zijn puur informatief van aard en maken geen onderdeel uit van een eventuele terugvorderingsprocedure.


Zie ook:
brief Tweede Kamer

Antwoord op vragen over brief bij eindrapport

Antwoord op vragen over kabinetsreactie op eindrapport

Ministerie van OCW
Rijnstraat 50
Postbus 16375
2500 BJ Den Haag
T: 070 412 34 56
F: 070 412 34 50
E: info@minocw.nl