AEGON

AEGON: private uitvoering WAO is beter

Op aegon.nl konden bezoekers onlangs reageren op de stelling: Als verzekeraars de WAO gaan uitvoeren, zorgt dat voor snellere reïntegratie van zieke werknemers. 52% van de ruim 3.000 bezoekers gaf aan het daarmee eens te zijn, tegenover 48% die het hier niet mee eens is.

Een feit is dat snelle reïntegratie zowel in het voordeel is van verzekeraar, werkgever, als werknemer: minder en korter verzuim betekent hogere productiviteit voor de werkgever en lagere premie. Voor de verzekeraar betekent snelle reïntegratie dat hij minder hoeft uit te keren. De werknemer wordt op een snelle en deskundige manier geholpen om terug aan het werk te gaan.

Verzekeraars, waaronder ook AEGON, hebben reeds succesvolle reïntegratie-ervaringen opgedaan met dit soort verzekeringen, zoals de AEGON Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor Ondernemers en de AEGON Ziekteverzuimverzekeringen. Zo blijkt uit onderzoek van het CBS dat het ziekteverzuim bij verzekerde bedrijven beduidend lager is dan het verzuim bij onverzekerde bedrijven. AEGON meent dat verzekering, verzuimbeheersing en reïntegratie één geheel moet vormen. Met het AEGON Gezond Werkplan wordt in samenwerking met Arbo-dienstverlening en Reïntegratiebedrijven een totaaloplossing geboden voor de werkgever en zijn medewerkers.

Tegenstanders: privaat is te duur
Tegenstanders van de uitvoering van de WGA door verzekeraars vrezen dat reïntegratie-inspanningen na één jaar helemaal niet lonend zijn en dat verzekeraars daardoor onvoldoende prikkels krijgen om arbeidsongeschikten te reïntegreren. Uit cijfers van het Centrum voor Verzekeringstechniek blijkt echter dat een arbeidsongeschikte wel degelijk redelijke herstelkansen heeft. Pas als een werknemer zes jaar arbeidsongeschikt is, worden zijn herstelkansen gering.

Overheid wil minder WAO-ers
De overheid heeft zich stellig voorgenomen de arbeidsongeschiktheid in ons land verder terug te dringen. Het huidige vooral publieke WAO-stelsel is naar de mening van het kabinet te weinig gericht op werkhervatting. Na de wet Verbetering Poortwachter en de (per 1 januari 2004 verlengde) loondoorbetalingsplicht van werkgevers voor zieke werknemers is het kabinet daarom voornemens om per 1 januari 2006 een nieuw stelsel van arbeidsongeschiktheidsregelingen in te voeren. Eén van de onderdelen van dit nieuwe stelsel zal de regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) zijn. Bij de WGA staat niet, zoals bij de huidige WAO, het verzekeren van arbeidsongeschiktheid centraal, maar het activeren van arbeidsgeschiktheid. Reïntegratie wordt aldus een onmiskenbaar onderdeel van het nieuwe stelsel.

De werkgever zal ervoor kunnen kiezen om eigen risicodrager te worden voor de WGA, of om zich te verzekeren bij het UWV of bij een verzekeraar.

Met de nieuwe wetgeving rondom ziekteverzuim en WAO wordt reïntegratie van zieke werknemers een zwaarwegende verplichting. Verzekeraars werken nu al samen met werkgevers en werknemers gericht aan reïntegratie van werknemers. De focus ligt hier op de eerste twee ziektejaren. In het verlengde daarvan is het logisch dat de verzekeraar ook in de periode daarna (dus als de zieke werknemer onverhoopt toch in de WAO belandt) verantwoordelijk blijft voor reïntegratie.