VVD



Nieuws

30 jul 2004 - Hofstra (VVD) wil duidelijkheid
over inhaalverboden vrachtwagens

Schriftelijke vragen van het lid Hofstra aan de Ministers van Justitie, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, en Verkeer en Waterstaat over het beleid inzake inhaalverboden voor vrachtwagens en snelheidsgrenzen.

1. Heeft u kennis genomen van de uitlatingen van Officier van Justitie mr. Koos Spee over de wijze van handhaving van inhaalverboden voor vrachtwagens op snelwegen en de reactie daarop van de transportsector? Zie ook De Telegraaf van 29 juli 2004 .

2. Hoe verhouden de onder 1 bedoelde uitspraken zich met het beleid van de Minister van Verkeer en Waterstaat en de debatten tussen Regering en Kamer van de laatste jaren?

3. Is over een en ander overleg gepleegd met de transportbranche in de werkgroep inhaalverboden? Zo ja, wat was het resultaat, zo nee waarom niet? Zijn Justitie en Biza ook in deze werkgroep betrokken? Zo ja, hoe en zo nee: waarom niet en wie coördineert in dat geval het integrale rijksbeleid?

4. Hoe staat het met de ervaringen met de inhaalverboden voor doorstroming en veiligheid? Kunt u de Kamer hierover informeren?

5. Is het juist dat er ook bij afwezigheid van files geen minimumsnelheid meer geldt op autosnelwegen? Zo ja, bent u bereid om de herinvoering van een minimum snelheid te overwegen en dan ook effectief te handhaven?

6. Bent u bereid om gelet op de onderhavige problematiek om alsnog een hogere snelheid voor vrachtwagens te overwegen, bijvoorbeeld 90 km/h met als doel een betere doorstroming en veiligheid?

7. Hoe ver gaat het beleid om agenten te vervangen door apparaten? Ligt hier een kosten-baten analyse aan ten grondslag? Kunt u de Kamer hierover informeren?

8. Kan de Kamer de antwoorden op deze vragen tegemoet zien voor 1 september 2004?