Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen

30-07-2004 Omzetgroei in luchtvaart zet door Luchtvaartmaatschappijen die lijndiensten verzorgen, zien het aantal tickets ( + 5,5%) en de omzet ( + 4,1%) het eerste half jaar van 2004 stijgen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Naast de populariteit van het vliegtuig als vervoermiddel bij vakantiereizigers heeft ook de zakenreiziger vaker het vliegtuig genomen, aldus het ANVR. De cijfers van IATA, de overkoepelende organisatie van airlines, bevestigen dit.

In de eerste helft van 2004 zijn in Nederland totaal 2.015.507 losse lijndiensttickets verkocht en vrijwel allemaal door bij het ANVR aangesloten luchtvaartagenten en zakenreisbureaus. De -over de eerste zes maanden- gemiddelde ticketprijs, die uiteen kan lopen van een economy class Londen, een business class Tokio tot een round-the- world ticket, bedraagt over 2003 469,- en over 2004 463,-.

Over de maand juni is het aantal verkochte tickets gestegen met 11% ten opzichte van die maand verleden jaar. Ondanks de daling van de ticketprijs met zon 2,5% ziet IATA de omzet in juni stijgen met 8,1% ten opzichte van vorig jaar juni. De geïncasseerde heffingen (taxen) blijven onveranderd hoog. Veiligheid, milieu, brandstof, etc. zorgen ervoor dat 10% van de ticketprijs, circa 46,-, afgedragen dient te worden aan belasting.