Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Onderwerp: Persbericht

Datum: 30 juli 2004

Oud-Tweede-Kamerlid Van Oven naar EU-project ter ondersteuning rechtspraak Georgië

De Nederlandse jurist mr G.J.W. (Gerrit Jan) van Oven (geb. 1948) vertrekt zondag naar Tblisi (Georgië)om daar voor tenminste een half jaar mee te werken aan een project van de Europese Unie ter versterking van de rechtspraak in Georgië.

De heer Van Oven, die van 1994 tot januari 2003 lid van de Tweede Kamer voor de Partij van de Arbeid was, werkte vanaf 1976 in diverse functies (o.a. als advocaat-generaal bij het Gemeenschappelijk Hof van de Nederlandse Antillenen Aruba te Willemstad) bij het Openbaar Ministerie, en is op dit moment advocaat-generaal bij het ressortparket (openbaar Ministerie bij gerechtshof) te Amsterdam.

In Georgie zal hij de Council of Justice, die enigszins vergelijkbaar is met de Nederlandse Raad voor de Rechtspraak, adviseren bij de hervorming en modernisering van de rechterlijke organisatie, de opleiding van gerechtelijke ambtenaren en de bevordering van de rechterlijke onafhankelijkheid.

Van Oven gaat als lid van de European Union Rule of Law Mission, een onderdeel van de inspanningen in het kader van het Gemeenschappelijk Buitenlands en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie ter bevordering van de stabiliteit en de verdere ontwikkeling in landen die vroeger tot het Sovjetblok behoorden.

De uitzending van de heer Van Oven is voor de duur van een half jaar met mogelijkheid tot verlenging.

///