Gemeente Katwijk

Biologisch afbreekbaar plastic niet in de GFT-bak

Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg, 26 juli 2004

De colleges van de gemeenten Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg hebben besloten het milieuvriendelijke materiaal bioplastic in te zamelen met het restafval en dus niet als GFT. De reden hiervoor is dat het verbranden van deze materialen de beste oplossing is voor het milieu. De inzameldiensten van de KRV gemeenten accepteren dus geen bioplastics in de groene GFT containers. U kunt bioplastics gewoon in de grijze container of vuilniszak doen. De milieupolitie ziet erop toe dat iedereen de scheidingsregels voor afval goed toepast.

Bioplastics zijn nieuwe verpakkingsmaterialen met dezelfde eigenschappen als andere plastics. In tegenstelling tot normale plastics zijn bioplastics echter volledig biologisch afbreekbaar, net als het groenafval. Sinds kort zijn bioplastics steeds vaker in winkels te vinden. Het gebruik hiervan is uit milieuoogpunt zeer aan te bevelen. Vooral in de productiefase zijn bioplastics veel milieuvriendelijker dan normale plastic verpakkingen. Bioplastics worden namelijk gemaakt van reststoffen van de teelt van aardappelen en maïs. Dit bespaart grondstoffen: traditionele plastics zijn geproduceerd uit aardolie. Daarnaast is bij de productie van biologisch afbreekbare plastics veel minder energie nodig dan bij de productie van traditioneel plastic.

Verbranden is beter
Hoewel het misschien raar lijkt, is het voor het milieu beter om bioplastics te verbranden dan te composteren. De bioplastics zijn namelijk gemaakt uit stoffen die bij compostering uiteenvallen in voornamelijk water. Dit is niet schadelijk voor de kwaliteit van de compost, maar voegt er daarnaast ook niets aan toe. Bij verbranding wordt echter energie opgewekt die nuttig gebruikt kan worden, bijvoorbeeld om groene stroom mee te produceren.

Producten van biologisch afbreekbare plastics zijn te herkennen aan het kiemplantlogo (zie afbeelding). Het gaat met name om afvalzakken en verpakkingen van groente en fruit (zakken en netjes), maar mogelijk ook om andere verpakkingen en eenmalige producten.